Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха днес на Световния икономически форум и след това съобщиха поотделно, че очакват скоро Съединените щати и Европа да постигнат търговско споразумение.

Възможно е постигане на търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ до няколко седмици, заяви днес в Давос Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес. Тя каза това въпреки многократните заплахи на Вашингтон да наложи мита за европейските автомобили.

"Като цяло имах много добър разговор с американския президент Доналд Тръмп", посочи тя пред журналисти извън официалната програма на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт.

По думите й може да се очаква след няколко седмици да има споразумение, което да бъде подписано от двете страни. Фон дер Лайен уточни, че документът ще включва търговията, технологиите и енергетиката.

Тръмп също заяви днес, че очаква да успее да постигне търговско споразумение с Европа, но че преговорите по него в много отношения са по-трудни от договорката, която е постигнал с Китай, предаде Ройтерс.

"Ще постигнем споразумение, предполагам, в противен случай ще трябва да направим нещо друго", посочи Тръмп пред журналисти на Световния икономически форум в Давос.

Белият дом очаква новото търговско споразумение с ЕС да може да бъде сключено до президентските избори в САЩ през ноември, добави той.

Тръмп предупреди, че ако то се провали, ще въведе мита върху европейските автомобили. 

"С Европейския съюз е по-трудно да се водят преговори, отколкото с когото и да било другиго. Те се възползваха от страната ни толкова години", заяви Тръмп в интервю за Фокс нюз.

"В края на краищата нещата ще станат много лесни, защото ако не можем да направим търговско споразумение (с ЕС), ще трябва да въведем мито от 25 на сто върху техните коли", каза той. 

В ефира на Си Ен Би Си от Давос Тръмп определи американския концерн Боинг (Boeing), който е изпаднал в тежка криза зарази проблемите самолета му 737 МАКС, като "голямо разочарование".