Дипломати в ЕС са били изумени колко дълбоко е проникнал в Съюза режимът на венецуелския диктатор Никалос Мадуро.

Това сподели за Клуб Z Естефания Мелендес - дипломатически представител в България на т. нар. Временно правителство на Венецуела, оглавявано от признатия от ЕС за временен президент Хуан Гуайдо.

Мелендес бе в Брюксел, където на посещение бе и самият Гуайдо.

Тя се е срещнала с хора от групата КОЛАК за контакти с Латинска Америка и Карибите. В нея влизат служители на мисиите на страните членки на ЕС. Те са били информирани за скандала с опитите да режима в Каракас да пере пари на държавната петролна компания ПДВСА чрез банки в България.

Освен това се оказа, че през април 2019 г. у нас са идвали двама венецуелски депутати, представили се за опозиционери, но оказали се „подводници“ на Мадуро. Те се опитали да прикрият скандала. Един от тях е Луис Пара, който на 5 януари се опита да оглави Националното събрание, чийто легитимен председател е Хуан Гуайдо.

„Много от дипломатите изобщо не са подозирали за какво става дума“, изтъкна Естефания Меленвес.

Самият Гуайдо даде пресконференция в Европарламента и се зарече, че ще венецуелският народ ще продължи борбата си за свобода и демокрация, защото този път, за разлика от преди, е обединен и решителен. Това обаче ще отнеме време, тъй като правовата държава във Венецуела е разрушена.

„7 милиона души във Венецуела живеят в уславията на хуманитарна катастрофа. Те нямат вода и достъп до медицински грижи. Тук съм днес от името на тези венецуелци, които нямат глас“, каза Гуайдо.

Трагедията обаче не е само на живеещите в южноамериканската страна хора. Тя е и на 5-те милиона венецуелци, емигрирали заради мизерията в чужбина.

Хуан Гуайдо. Снимка АП/БТА

1 милион деца във Венецуела живеят без бащите си, които са принудени да емигрират в Перу, Колумбия, Еквадор. Те изминават огромните разстояния пеша, само и само да намерят работа и да пращат пари на семействата си в родината, изтъкна признатият от ЕС временен президент.

Репресиите във Венецуела са ужасяващи. Общински съветник е бил изтезаван и хвърлен от 11-ия етаж, само защото е от опозицията.

Болна от рак депутатка е била принудена да излезе от болницата и да гласува против Хуан Гуайдо при размириците на 5 януари. Днес тя е починала.

Войници и полицаи заливали с екскременти и урина учители, излезли на протест заедно с учениците си.

„Но Венецуела е жива. Венецуелците искат свободна страна, за която се борим“, обобщи Хуан Гуайдо.

Според него проблемът не е идеологически, както твърди режимът на Николас Мадуро. А става дума на противопоставяне на свободата и демокрацията срещу диктатурата и тиранията.

За 12 години производството на петрол във Венецуела спаднало със 75 на сто. А страната има най-големите в света доказани залежи.

С 65 на сто, или почти с две трети, е намалял БВП на проспериращата някога страна.

Днес щатът Сулия - петролното „сърце“ на Венецуела, страда от режим на тока.

А 80 на сто от хората в страната нямат в домовете си питейна вода и са принудени да ходят километри, за да си налеят.