Над две трета от държавите в света - в това число и някои от най-развитите икономически страни, имат забавяне или движение назад по отношение на антикорупционните усилия. Това се посочва в изводите от огласения днес индекс за възприятието за корупцията на "Трансперънси интернешънъл".

България по традиция остава на последно място сред държавите в ЕС. Тя заема тази година 74-о място от общо 180 държави. Което е с няколко позиции по-високо от представянето ѝ през 2019 г. Но това се дължи не толкова на подобрените показатели на нашата страна, колкото на влошеното представяне на други.

Индексът оценява 180 държави и територии за нивата на усещане на корупция в публичния сектор като скалата, която се използва, е от 0 до 100 (най-добрият резултат). Той е композитен и е стъпил на няколко изследвания – в глобален план те са 13, а за България – 10 и са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката.

„Тази класация е задълбочено изследване и е далеч от простото разбиране за нивото на подкупничество например“, обясни Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“.

"За България особено движение в класацията няма – запазваме последното място в Европейския съюз с ниво на индекса, което може да се определи като тревожно и на което имам системни проблеми с корупцията", допълни той.

Тенденцията е от 2012 г. да сме на последно място, като изключим може би една година, в която Гърция измести България от последното място.

Над две трети от страните са под 5 точки като средният показател е едва 43. България е точно там - с 43 точки. Спрямо 2012 г. само 22 държави значително са подобрили представянето си - Естония, Гърция и Гвиана. Но 21 се движат в негативна посока - като Австралия, Канада и Никарагуа, при които спадът е най-силен.

Четири от държавите в Г-7 имат по-ниски резултати в сравнение с миналата година - Канада с -4, Франция с -3, Великобритания и САЩ с -2, Германия и Япония нямат подобрение, само Италия е с плюс 1 точки.

Държавата с най-ниско ниво на усещане на корумпираност тази година е Нова Зеландия с 87 точки. Следват Дания и Финландия.

Обкръжението на България в класацията по традиция не е европейско - непосредствено пред нея са Суринам и Ямайка, следват я Тунис, Соломоновските острови и Бахрейн. 

На 70-ата позиция са други две източноевропейски държави - Румъния и Унгария, при които има влошаване на показателите. България е подобрила корупционния си индекс с 1 точка.

„Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса, което показва, че това е държавата (заедно с Нова Зеландия) с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията – тези две страни оглавяват класацията“, отбеляза Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.