Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдаде днес почит към гения на Илон Мъск - създател на електрическите автомобили Тесла и компанията Спейс Екс (SpaceX) в интервю за Си Ен Би Си от Давос, цитирано от Франс прес. В него той призова да се защитават големите изобретатели в световната история, предава БТА.

"Безпокоях се за него, тъй като е един от големите ни гении и трябва да защитаваме своите таланти. Трябва да защитаваме Томас Едисън и всички хора, които са изобретили електрическата крушка, колелото и всичко това. Само преди една година се твърдеше, че компанията му е пред фалит, а днес е това, което е", заяви Тръмп (колелото вероятно е било изобретено около 3500 години пр.н.е в Месопотамия - бел. ред.).

Тръмп подчерта, че Мъск е една от най-интелигентните личности и хората трябва да се прекланят пред такива гении. Американският президент приветства работата на Мъск с Тесла, която ще открие много голям завод в САЩ.

Спейс Екс е първата компания, която е избрана от 2012 година от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги, а през следващите месеци ще стане първата частна компания, която ще превозва астронавти. Тя има водеща позиция и на пазара за изстрелване на частни сателити, припомня АФП.

Междувременно вчера стана ясно, че Тесла става първата листвана американска автомобилна компания, която достигна пазарна капитализация от 100 милиарда долара след официалната търговия. Така компанията за електромобили изпревари исторически гиганти като Дженерал Мотърс и Форд.