Непушачите да имат право на допълнителни два дни платен годишен отпуск.

Такова изменение в Кодекса на труда внесоха днес депутати на ВМРО. Поправката гласи, че работодателят може да договори със служителя си непушач въпросните два дни допълнителен отпуск. Същото може да важи и за работник пушач, но само при условие, че той не пуши в работно време извън регламентираните почивки. "Бонусът" да не важи за тези, които работят от вкъщи или от разстояние, уточняват вносителите.

Един от тях - Александър Сиди, който също е пушач, призна, че и той напуска работното си място за цигара, но проектът целял подобряване здравето на нацията.

В мотивите към проекта се посочва, че след като бе въведена тотална забрана на тютюношушенето на закрито, служителите излизали по всяко време да пушат навън - което ставало извън регламентираните почивки. 

"Обикновено пушачите излизат да пушат за поне 10 минути на всеки около два часа, което им осигурява допълнителна нерегламентирана почивка от поне 40 минути на ден при осемчасов работен график", изчислили са от ВМРО.

А изводът: това поставяло непушачите в "дискриминационни условия спрямо колегите им пушачи". 

Посочва се още, че пушачите добре осъзнават рисковете за здравето си, както и за това на околните, но въпреки това продължавали да пушат. 

Но:

"И освен че вредят на себе си и околните, всъщност си осигуряват нерегламентирано допълнително време за почивка."

Реално непушачите нямали такава допълнителна почивка, което било "странно с оглед на това, че като общество се опитваме да намалим броя на хората, които рискуват здравето си с този навик", пишат в заключение Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабанов.