Президентът на САЩ за един ден пак два пъти влезе в историята - по брой туитове за 24 часа и с това, че първи сред 45-те държавни глави на САЩ ще се присъедини към ежегодна демонстрация срещу абортите.

Тръмп ще участва утре в "Похода за живота" във Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Президентът Доналд Тръмп ще стане първият президент в историята, който участва в Похода за живота", съобщи Белият дом в страницата си в Туитър.

"Ще се видим в петък", туитна милиардерът републиканец, който прогнозира масово участие.

Шествието традиционно се организира около датата на годишнината на емблематичното становище на Върховния съд на САЩ от 22 януари 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", с което свободата на абортите става универсално право. След встъпването си в длъжност Тръмп номинира, а Сенатът утвърди двама съдии във Върховния съд, като и двамата са противници на абортите, отбелязва АФП.

Тръмп постави и президентски рекорд за най-много туитове в един ден, съобщи интернет порталът Factba.se, който компилира и анализира данни за официалните изявления на Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предишният рекорд на Тръмп като президент по този показател е бил 123 туита в първия ден на заседанието на юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ на 12 декември м.г. за одобряване на две обвинения за неговия импийчмънт. Той е подобрил този показател вчера по време на участието си в Световния икономически форум в Давос, откъдето е туитнал и ретуитнал 142 туита. Пикът е бил между 6 ч. и 7 ч. сутринта местно време, когато за един час Тръмп е пуснал 41 туита, което прави по един на всеки 88 секунди.
Повечето послания на американския президент към неговите над 71 милиона последователи в Туитър вчера са били свързани с процеса в Сената на САЩ за отстраняването му от длъжност, главно ретуитвания на послания, видеоклипове и снимки от републиканци по този повод, както и критики на Тръмп към Адам Шиф, който е главният обвинител на демократите в процеса.
Абсолютният рекорд на Тръмп е отпреди да стане президент със 161 туита през януари 2015 г. Повечето от тях в този ден са били за рекламиране на неговото телевизионно риалити шоу "Стажантът".