По-малко от половината от американците знаят колко евреи са били избити в Холокоста, сочат данните от ново изследване на изследователския център "Пю". Проучването, което обхваща 11 хил. души в САЩ, беше огласено преди международния ден на почит към жертвите на Холокоста на 27 януари.

45 на сто от анкетираните дават правилния отговор - 6 млн. евреи.

При възможност да се избира от посочени отговори, 12 на сто посочват 3 млн. убити, 2 на сто се спират на "по-малко от милион". Според 12 на сто са повече от 12 млн. убитите в Холокоста. Около една трета от американците отговарят, че не са сигурни и че не знаят. 

Американците не са и съвсем наясно през какъв времеви период е било масовото изтребване на евреи. Според 69 на сто става дума за времето между 1930 и 1950 г. 10 на сто смятат, че е между 1910 и 1930 г. Даже 2 на сто мислят, че е между 1890 и 1910 г. 18 на сто не знаят или въобще не дават отговори.

Според някои коментари непознаването на Холокоста е свързано с увеличаването на антисемитизма, отбелязва "Гардиън". Растат и притеснения, че с постепенното силно намаляване на живите свидетели и пострадали колективната памет за случилото се избледнява.

Данните от изследването сочат, че само 43 на сто от анкетираните знат, че Хитлер е дошъл на власт чрез избори, 25 на сто смятат, че той е станал канцлер чрез насилие.

В анализа на "Пю" се повдига въпросът: "Дали тези, които дават по-ниски числа за жертвите просто не са информирани, или въобще отричат Холокоста - това са хора с антисемитски възгледи, които твърдят, че Холокост е измислен от евреите или че числото на убитите е силно завишено като това е част от заговор, за да прократ евреите интересите си".

Изследователите откриват известна корелация между правилните отговори и известно по-топло отношение сред неевреите към евреите. 

На 27 януари ще отбележим 75-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц, концлагера, в който са убити 1,2 млн. души. Паметта на жертвите от концлагерите се почита в целия свят.