След като държавната финансова инспекция откри, че Комисията по хазарта е приемала един текст от закона за облагане на спортния тотализатор и друг – за облагане на частните субекти в бранша, с което се твърди, че хазната е била ощетена с над 200 милиона лева, от финансовото министерство скорострелно излязоха с нов проект. Формално той е за уреждане на статута на създаваната със закона чисто нова Национална агенция по хазарта, но в преходните и заключителни разпоредби се правят промени и в Закона за хазарта, с които се въвежда своеобразен "данък печалба" – 25 на сто.

Това се случва на фона на предложения от Валери Симеонов проект за изменение в Закона за хазарта, който ръководството на бюджетната комисия в парламента реши спешно да включи в днешния си дневен ред. Защо предложението не се прави в него, а в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, публикуван за обществено обсъждане, не е ясно.

В закона сега е записано, че за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

Именно в този текст, позволяващ свободно тълкуване, държавната финансова инспекция отри различно облагане на държавното тото спрямо частните оператори в полза на вторите. Държавният спортен тотализатор е плащал на Комисията по хазарта, съответно на държавния бюджет, 15% такса върху общите залози. Паралелно обаче комисията е приемала, че частните оператори трябва да плащат 20%, но върху разликата между направените залози и изплатените печалби. Т.е. по-малко от тотото.

С предложенията на финансовото министерство сега, тази „двоякост“ при облагането изчезва. И се приема, че „се дължи държавна такса в размер на 25 на сто върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка игра“. Или с 25% ще бъдат облагани печалбите на операторите, а не както е сега - 15 на сто върху целия залог, или 20 на сто от комисионните.

Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите, обясни днес в парламента, че според изчисленията във ведомството очакваните приходи при 15% такса върху целия залог, както е сега, и предлаганото облагане от 25% върху остатъка от приходите след изплащане на печалбите са приблизително еднакви. Тоест - не става дума за намаляване или увеличаване на налога върху хазартните игри.

Ако обаче мине и законът на Валери Симеонов, който предвижда само тотото да има монопол над лотариите (т.нар. талончета за търкане), то означава, че тотализаторът ще плаща тези 25 на сто.

Иначе изненадващо днес се появи проектът за националната агенция по хазарта и то в голям обем, което означава, че или е писан за по-малко от седмица, или е бил отдавна подготвян. Преди шест дни финансовият министър Владислав Горанов обяви публично, че смята да предложи сегашната комисия по хазарта да стане агенция. И проектът вече е факт. Основният мотив е, че като агенция тя ще има председател и отговорността нямало да се размива, както е при колективните органи като комисиите.