Българската прокуратура повдига обвинение и обявява за международно издирване трима руски граждани във връзка с опит за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и техен сътрудник.

Преди дни прокуратурата разпространи кадри на единия заподозрян.

Както е известно, случаят е от пролетта на 2015 г., с него са запознати партньорските ни служби във Великобритания, защото самият Гебрев смята, че веществото, което е използвано срещу него, е подобно на новичок, с който след 3 години биват натровени Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Ето и съобщенито на прокуратурата:

Във връзка с воденото разследване под надзора на СГП, касаещо опита за умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т., са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство. Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер / ФОС /.

В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

Самият Гебрев е изпратил проби след отравянето си до независима финландска лаборатория. Той твърдеше, че службите у нас не работят достатъчно активно, а само симулират разследване по случая. Включително той бе предоставил кадри от охранителна камера на лице, което обикаля в гараж около коли на фирмата. 

В последните дни прокуратурата изненадващо се разбърза и дори публикува видеата, на които се вижда въпросният неидентифициран човек.

След среща в началото на миналата година с британската посланичка при премиера Бойко Борисов, бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров обобщи - че материали по делото са пратени на английските служби, за да се изследва евентуална връзка на въпросното фосфорно съединение с т. нар. новичок.

Както и на ФБР, за да се изследва видеото. Експертизите се бавели и това спъвало работата.

Единият от обвинените със сиругност е Сергей Федотов - той е свързван със случая в Солсбъри, и е бил 3 пъти в България през 2015 г. Единият път съвпада с отравянето на търговеца, който се почувства зле и влиза в болница на 28 април, а в крайна сметка - изпада в кома.

После бе обявено от страна на държавното обвинение, че е търсено съдействие и от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), но оттам са отказали такова. Гебрев обвини прокуратурат в лъжа, тъй като експертите единствена за обявили, че не могат да участват в процеса у нас като свидетели.