Вътрешното министерство на Германия забрани днес крайнодясната организация „Комбат 18“.  Призив за обявяването й за извън закона политици отправиха още след убийството на германския политик Валтер Любке. Той бе застрелян в градината на дома си през пролетта на 2019 от крайнодесния терорист Щефан Е. Той е бил член на тази групировка. В края на юни министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви, че ще забрани организацията.

Тази сутрин полиция проведе обиски в домовете на лидерите на организацията в цялата страна.

„Комбат 18“ произлиза от международната крайнодясна мрежа „Кръв и чест“ и се смята за нейното въоръжено крило. Числото 18 символизирира инициалите на Адолф Хитлер – А е първата, а Х – осмата буква в германската азбука. „Кръв и чест“ е забранена от 2000 г. „Комбат 18“ почти не функционираше през първите 10 години на новото хилядолетие, но през 2011 г. бе свързана с друга нацистка организация – NSU. NSU уби 10 чужденци в Германия без никаква причина и последната оцеляла членка на терористичната клетка бе заловена и съдена.

През 2013 г. „Комбат 18“ се преорганизира и взима името „Комбат 18 Дойчалнд“. През последните години тя отново печели много привърженици, които се смятат за потенциално опасни и са наблюдавани от спецслужбите. Повод за забраната са станали доказателства, които ясно уличават групировката в набавяне на оръжия и разпространение на агресивни призиви.