Близо 4 часа депутатите дебатираха по вота на недоверие, внесен от БСП. Премиерът Бойко Борисов не дойде в залата, а докато течеше дебата той се срещна с феновете на "Левски" в кабинета си на "Дондуков" 1.

Дебатът бе открит от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че вотът е заради провал в областта на опазването на околната среда и водите. Нинова изтъкна, че от ГЕРБ търсят удобно обяснение в предишни управления. Лидерът на БСП припомни, че ГЕРБ управлява 10 години и са похарчени 10 млрд. лв. в сектора на водоснабдяването, но згубата на вода по мрежата продължава да е 60%. И допълни, че цената на водата се е вдигнала три пъти, но 500 хил. души са на режим, а на много места тя е мръсна и негодна за пиене.

"Заблуждавате хората, че може да се реши проблема за 45 дни ( с водата в Перник - б.р). Калинките да замълчат, да говорят експертите. Цялото управление на ГЕРБ е управление на кризи, които сами създавате поради безхаберие, некомпетентност, корупция. Правителството на Борисов вече е риск за България, досега беше вредно. Оставането му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава през неговата оставка", заяви Нинова.

Тя призова, ако управляващите смятат, че вотът на недоверие е саботаж към легитимно избрано правителство, да се обърнат към гражданите и да им обяснят, че си "въобразяват", че нямат вода.

"Кризата не е природно бедствие, а управленско", заяви Нинова.

Червената лидерка отбеляза, че кризата в Перник се дължи на умишлени действия преди изборите, а като втора причина изтъкна безхаберие.

"Доведохте тази криза до умишлено бездействие заради изборите. Какво да се прави сега? Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални експертни решения, но паникьосани от общественото напрежение, продължавате с грешките и рискувате много", каза още Нинова.

Веднага след Нинова думата взе Георги Марков (ГЕРБ). Той призова БСП да обяви война на бедствието, а не на правителството.

"Вие искате пир по време на чума. Не да ходи премиера в Перник да решава проблемите, а да се върти конституционна рулетка. Предлагате служебно правителство. Върха на национална безотговорност. Да чакат в Перник, това е мазохизъм, ние няма да го допуснем. Искате да оставите България без парламент. Президентът да решава водната криза", каза Марков.

Той припомни, че резултатите на БСП от местните избори са много ниски.

"Вие днес загубихте изборите, не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка да решим едно бедствие", каза Марков.

Той даде пример с поведението на кмета на Перник Станислав Владимиров, бивш депутат от ДПС. Според него Владимиров и Бойко Борисов са станали "сиамски близнаци", докато са работили за решаването на проблемите с водата в Перник.

"Попитайте Иванчо на улицата и той ще каже "ГЕРБ е спасителя, други спасители няма". Никога не споменавайте за рестарт на промяната. Не сме дебили, не сме късопаметни. Съсипахте 90-те години на България. Вие създадохте паралелна държава, плаващо мнозинство. Колкото пъти се докоснахте властта, толкова пъти съсипахте България. Не ставате да управлявате България", заяви Марков.

Драгомир Стойнев (БСП) го репликита, че от ГЕРБ са мълчали и не са казали истината за проблемите в Перник.

"Язовир "Студена" е видимия резултат от управлението на ГЕРБ, признак за безхаберието в политиката, когато си мислиш за собствения пост, собственото бюро, собствения автомобил. Шефът на ВиК каза - на мен политическите лица ми забраниха да говоря. Властта е над интересите на народа", каза Стойнев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че днес става въпрос за последните 10 години.

"Днес се намираме в политическо бедствие, плод на управлението на ГЕРБ. 10-годишно некадърно управление. Убедени сме във вредата, която нанася управляващото мнозинство. Не е важен аритметичният резултат. Важни са политическите и управленските поуки", каза Карадайъ.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров допълни, че партията има своите аргументи.

"Опозиция сме, ще се покаже кой подкрепя управлението", изтъкна Чакъров.

Депутатът от БСП Любомир Бонев, който е от Перник, заяви, че за проблемите с водата се е знаело още от 2018 г. И допълни, уволненият шеф на Вик Перник Иван Витанов е известен в града като "Ваньо сушата".

Павел Шопов (Атака) зададе към БСП въпроси - дали ако дойдат на власт ще направят минималната пенсия 500 лв., а минималната заплата 1500 лв., дали ще премахнат чуждите военни бази, дали ще свалят санкциите срещу Русия и др. В зависимост от отговорите на тези въпроси "Атака" щяла да реши дали да подкрепи вота.

Според Ивелина Василева (ГЕРБ) мотивите на вота са самоцелни критики и в тях стремеж за създаване на паника и за подсилване на страховете на хората. Явор Божанков (БСП) изтъкна, че Борисов е искал да прави газов хъб, но е направил единствено хъб за разпределение на италиански боклук.

Александър Ненков (ГЕРБ) заяви, че държавата работи с целия си ресурс кризата в Перник да бъде решена. А кметът на Перник чувства подкрепата на правителството.

Според Крум Зарков (БСП) обясненията за кризата, давани от правителството, са изумителни.

"Днес ни обясняват - спокойно, кризата е решена. Напомняте ми за онези баш майстори, които с маркуче от пералня оправят двигатели. Като в руската приказка - иди не знам къде, донеси не знам какво. Точно защото има криза правителството трябва да си отиде и да дойде такова, което не допуска такива кризи", каза Зарков.

Според Искрен Веселинов ("Обединени патриоти) сега е бил добър момент да има конструктивизъм, "да видим, че БСП е част от решението, а не част от проблема".

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че вотът е легитимен инструмент на опозицията.

"Ясно е, че има криза, очевидно са допуснати грешки, очевидно в момента в Перник няма вода", каза Биков.

Той попита може ли политическа криза да реши кризата в Перник.

"Едва ли има човек, който да каже, че може, освен ако е социалист", каза Биков.

Според него БСП първо хвърля атомната бомба, после казват какво трябва да се направи. А кризата не трябва да се подценява, но и не трябва да се преекспонира. Биков призова БСП след отхвърлянето на вота все пак да има дебат.

На няколко пъти по време на дебата стана дума за спрените в края на 2013 г. пари по оперативна програма "Околна среда". Тогава управляваше правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно от БСП и ДПС. Социалистите обаче изтъкнаха, че тези пари са спрени заради действия на първото правителство на Борисов.