Филантропът и бивш финансист Джордж Сорос обяви, че дарява 1 млрд. долара за създаването на нова глобална мрежа от университети, целяща да популяризира либералните ценности и идеите на отвореното общество, съобщава "Гардиън".

Той нарече този си проект "най-важния и продължителен проект в моя живот". Сорос обясни, че е важно да се подпомагат демократични институции, което ще помогне на протовипоставянето на растящата тенденция за авторитаризъм в САЩ, Русия, Китай. Той отново атакува американския президент Доналд Тръмп, когото нарече "краен нарцисист". 

Сорос разви тези си идеи в изказването си пред Световния икономически форум в Давос.

Централноевропейският университет и колежът "Бард" ще бъдат в ядрото на новата образователна мрежа. Те ще си партнират с щатския университет на Аризона, който е световен лидер в дистанционното обучение, както и с други институции по света като Американския университет за Централна Азия със седалище Кургизстан и БРАК в Бангладеш. 

Правителството на Виктор Орбан в Унгария направи всичко възможно, за да прогони ЦЕУ, който от създаването си след краха на комунизма в Централна и Източна Европа  се помещаваше в Будапеща. От тази есен университетът премести седалището си във Виена

Според Сорос основаният и финансиран от него университет вече не е достатъчен, за да има противопоставяне на авторитарната тенденция по света. Затова милиардерът смята, че е необходима цяла мрежа от университети.

"Тази мрежа ще бъде уникална. Даваме 1 млрд. долара за нея. Но сами не можем да създадем такава глобална мрежа, ще се нуждем от институции партньори и от поддръжници по цял свят, които да се присъединят към нас в това начинание", добави милиардерът.

Според филантропа политическата ситуация в света е мрачна, но не трябва да се подаваме на отчаянието. Той не пропусна да нападне Тръмп.

"След като неговата фантазия да стане президент се осъществи, нарцисизмът му придоби патологични измерения. Той премина границите, поставени от конституцията за президентската институция и затова е в процедура на импийчмънт", добави Джордж Сорос.

Филантропът, който е дал повече от 32 млрд.. долара през последните 30 години за каузи, свързани с образование и социална справедливост, обясни още че изпитва отговорност за бъдещето на нашата цивилизация.