Главният секретар на Световната ислямска лига и бивш министър на правосъдието на Саудитска Арабия  Мохамед ал-Иса, който е близък до престолонаследника Мохамед бен Салман, е на посещение в Полша по случай 75-годишнината от освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау от Червената армия. За арабския свят, където досега се отричаше Холокоста, това е безпрецедентно събитие. Според изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, това е най-високопоставеното присъствие на ислямски дейци в Аушвиц досега.

Делегацията, предвождана от Мохамед ал-Иса, ще посети в петък Музея на евреите в Полша, който се намира във Варшава, както и християнска църква и джамия. В събота членовете на делегацията ще участват в официална вечеря на всички делегации, пристигнали за отбелязване на юбилея. Според осведомен източник, програмата на визитата включва и среща с оцелели лагерници. 

Тази визита на главния секретар на Световната ислямска лига идва след посещението му на Мемориала за Холокоста в Ню Йорк през май 2018 г. През януари следващата година Мохамед ал-Иса публикува статия във „Вашингтон пост“, в която заклейми варварските престъпления, извършени от нацистите и заяви, че „мюсюлманите по целия свят имат задължението да извлекат поуки от Холокоста“. Авторът, който се счита за съюзник на престолонаследника Мохамед бен Салман, пише:

„Призовавам всички мюсюлмани да се запознаят с историята на Холокоста и да посещават мемориалите, посветени на това ужасяващо престъпление, за да може децата им да извлекат уроци от него. В периода 1940-1945 г. нацистите унищожиха около 1,1 млн. европейски евреи в Аушвиц. Повечето от жертвите са били убити в газови камери“.

Според Дейвид Харис, посещението на Ал-Иса във Аушвиц е от голямо значение и ще допринесе за информираността на мюсюлманите за Холокоста. По думите му, „това е безпрецедентно посещение, без никакво преувеличение“.

По думите на Паул Сависки от управата на Музея на Аушвиц, макар че и в миналото мюсюлмански делегации са посещавали лагера на смъртта, визитата на саудитската делегация е най-високопоставената досега. През май 2019 г. Американският еврейски комитет и Световната мюсюлманска лига подписаха споразумение за съвместно посещение на Аушвиц. Мохамед ал-Иса заема този пост от 2016 г. Световната мюсюлманска лига извършва мисионерска дейност по целия свят.