Покрай поредния вот на недоверие, внесен от БСП към ГЕРБ, за пореден път се повдигна въпроса защо социалистите не са и не могат да бъдат алтернатива на настоящото управление. Независимо колко се дънят Бойко Борисов и компания, БСП няма никакъв, ама никакъв шанс да дойде отново на власт.

Причините за това не особено цветущо състояние, в което се намира "Позитано" 20, са много. Една от тях обаче със сигурност е продължаващата привързаност на червените ръководители към управлението на БКП. БСП няма как да бъде алтернатива на ГЕРБ, докато нейните ръководители не се разграничат категорично от БКП. Те обаче не само че не го правят, а напротив - една от най-важните им политически задачи е всячески да напомнят "какво ни е отнела демокрацията".

Няма как обвиненията към Борисов, че е авторитарен политик, да звучат основателно от лидерите на социалистите, докато те продължават да се кланят пред паметника на Тодор Живков в Правец. Всички критики към "калинките" от ГЕРБ ще си останат глас в пустиня, докато в БСП продължават да се опитват да реабилитират един тоталитарен режим, който докара няколко фалита на България, нанесе сериозни щети върху нейната околна среда и какво ли още не.

В ГЕРБ обаче също се забелязват тенденции, които силно напомнят на онзи период. Ако питате ГЕРБ, всеки, който критикува правителството, всеки, който смята, че то трябва да прекрати предсрочно мандата си, е безотговорен и нехаещ за собствената си държава. Това поведение много напомня на поведението на Петър Младенов, например. Малко преди легендарната си танкова реплика той призова хората, събрали се пред парламента, за отговорност към съдбата на народа и на България. А причината хората да излязат на площада бе искането им за отпадането на чл. 1 от тогавашната конституция, който постановяваше ръководната роля на БКП. Безотговорно е да протестираш за повече демокрация, отговорно е да браниш една провалена власт - това бе логиката на БКП.

В ГЕРБ очевидно също има достатъчно много последователи на тази логика.

Няма нищо безотговорно в това да се възползваш от демократичното си право да искаш оставка на правителството, ако си негов опонент. Напротив - безотговорно е властта да смята, че критиките към нея са саботаж срещу държавата. Това силно напомня въпросния чл. 1, който БКП беше готова да брани с танкове.

С опозиция като БСП ГЕРБ още дълго ще бъде първа политическа сила. С поведение в стил "член първи" обаче техните изборни резултати ще продължат да намаляват. Както се случи на последните два вота през миналата година. И това не е заговор или конспирация от зложелателите на политическата стабилност, а най-обикновена глупост от страна на нейните поддръжници.