28-те страни членки на ЕС и още 16 държави от Световната търговска организация (СТО) се договориха днес да създадат временен апелативен механизъм за уреждане на търговски спорове, след като САЩ парализираха постоянния орган, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Вашингтон блокира работата на постоянно действащия апелативен орган на СТО, налагайки вето на новите назначения от над две години. Мандатите на двама от последните трима членове на органа изтекоха през декември, правейки невъзможно вземането на решения.

ЕС по-рано работеше заедно с Норвегия и Канада по сформирането на отделна апелативна структура.

На Световния икономически форум в Давос министрите от 44-те държави, сред които не е САЩ, заявиха в съобщение, че преодоляването на това блокиране на работата на апелативния механизъм "е от изключителна важност за една система, базираща се на правилата."

Междувременно страните ще работят по мерки за действие в извънредни ситуации, за да се решават обжалвания на решения на СТО, съобщиха договорилите се държави, като призоваха и други страни членки да се присъединят към временното споразумение, посочва Асошиейтед прес.

Инициативата включва Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Чили, Колумбия, Коста Рика, ЕС, Гватемала, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Панама, Сингапур, Южна Корея, Швейцария и Уругвай.