Европейската комисия е обезпокоена за върховенството на закона в Полша и последните събития, свързани с този въпрос. Тя няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, заяви говорителят на ЕК по въпросите на правосъдието днес Кристиан Виганд.

Става дума най-вече за окончателното приемане на закона, с който се променя правната организация на обикновените съдилища, уточни Виганд.

„Нашата позиция е ясна от самото начало. Ние изразихме безпокойство по няколко причини. Продължаваме да следим отблизо развитието на ситуацията и ще анализираме приетия вчера окончателен текст, за да видим дали отговаря на европейското законодателство“, каза говорителят.

Има опасения, че законопроектът, който одобри долната камара на парламента във Варшава, може да запуши устата на съдии, критични към правителствените реформи. Наскоро той бе отхвърлен от Сената.

Законопроектът, внесен от управляващата с абсолютно мнозинство партия „Право и справедливост“ (ПиС),  цели разширяване на дисциплинарните марки срещу съдии. Сега той трябва да бъде утвърден от президента Анджей Дуда. Държавният глава (също от ПиС) смята да го подпише, каза негов представител.

Този закон е поредната важна съдебна реформа, която изправя Полша срещу ЕС. Съгласно закона съдиите ще бъдат изправени пред дисциплинарни наказания, включително уволнение, заради по-широк кръг от провинения. Критиците смятат, че той цели да се запуши устата на магистрати, противницзи на правителствените реформи, и ще ограничи съдебната независимост.

Законът може също така да попречи на полските съдии да прилагат правото на ЕС и би могъл да стане крачка към напускане на Съюза. Той бе яростно критикуван от Венецианската комисия, от  полския Върховен съд и от правната служба на парламента във Варшава. Стигна се дори до улични протести в Полша, включително на представители на съдебната власт.

Управляващата партия обаче е непреклонна, че реформата на съдебната власт е наложителна. От ПиС изтъкват, че тази власт е неефективна, корумпирана и представлява „самообслужваща се останка от комунистическата държава“. А критиците на законопроекта „са се вкопчили в привилегированите си позиции“.