Руската държавна информационна агенция ТАСС разпространи днес реакция на руските власти за изгонването на двама техни дипломати от София заради повдигнатите им обвинения за шпионаж.

"Представление на българските власти, целта на което е създаване на резонанс", е казал пред агенцията "събеседник", чието име и ниво не са упоменати. "Всякакви подобни въпроси обикновено се решават не пред микрофона. София изглежда глупаво".

По-късно с реакция излезе на профила си във Фейсбук и руското посолство. В нея се казва:

"Никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им (на изгонените дипломати - б.р.), не бяха представени. Въпросните сътрудници ще напуснат страната в посочените в нотите срокове. Руската страна си запазва право за ответни действия. Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни".

Прокуратурата съобщи по-рано днес, че е образувала производства за шпионаж срещу първи секретар на посолството на Русия и служител в търговското представителство на Москва.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министърката на външните работи Екатерина Захариева за производствата, както и за това, че те са спрени заради имунитета на въпросните две лица.

По-късно днес Захариева съобщи, че те ще бъдат обявени за персона нон грата и че посланикът на Русия ще бъде извикан във Външно министерство.

Въпросният първи секретар в консулския отдел "е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната", посочват от държавното обвинение. Вторият пък е търсил информация "сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва", става ясно още от съобщението на прокуратурата.

В момента от прокуратурата текат минимум още два "шпионски" сюжета. Единият е, че вчера бяха обявени трима руски граждани, които евентуално имат съпричастност и са получили обвинения за опит за убийство на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител.

Другото е скандалът с движение "Русофили", по който внасяне на обвинителен акт все още очаква Николай Малинов - бивш депутат и идздател на "Дума".