Делси Родригес – вицепрезидентката на Венецуела и дясна ръка на диктатора Николас Мадуро, хвърли в шах Еврокомисията и е на път да предизвика правителствена криза в Испания.

Човек номер 2 на режима в Каракас стана причина да бъде разкрит един абсурд – че ако една държава членка наруши санкционния режим на ЕС, това не подлежи на контрол от страна на Еврокомисията. А само компетентните органи в съответната държава могат да решават дали има нарушение или не.

Скандалът

През нощта на 20 срещу 21 януари на мадридското летище „Барахас“ се приземил самолет, на чийто борд се намирала Делси Родригес. Тя няма право да стъпва на територията на ЕС, тъй като е включена в черен списък заедно с още 24-ма висши представители на режима в Каракас.

Родригес пътувала за Турция. Тя престояла на “Барахас“ цели 14 часа и половина, преди да продължи за Турция.

Освен това на борда на самолета се качил испанският транспортен министър Хосе Луис Абалос. Той твърди, че е отишъл там, защото научил, че в града ще кацне венецуелският миристър на туризма Феликс Пласенсия, с когото са стари приятели и който не фигурирал в черния списък.

Засега не е ясно дали Абалос се е срещнал и с намиращата се в същия самолет Делси Родригес. Има сериозни подозрения, че двамата са се видели, твърдят от опозицията. И ако това се докаже, Абалос трябва незабавно да подаде оставка, заявиха от опозицията в лицето на дясноцентриската Народна партия, либералната „Сиудаданос“ („Граждани“) и крайно дясната „Вокс“ („Глас“). Според тях министърът е трябвало моментално да уведоми властите в Мадрид, че в страната е пристигнал човек от черен списък.

Така правителството на социалиста Педро Санчес може да бъде сериозно разклатено още в първия си месец. То встъпи в длъжност съвсем наскоро, след като спечели с минимална преднина предсрочните парламентарни избори. Кабинетът бе избран при втори опит, когато е достатъчно не абсолютно, а обикновено мнозинство.

Абсурдната ситуация

Делси Родригес наистина фигурира в черния списък на ЕС, включващ 25-ма функционери на венецуелския режим. Санкциите включват замразяване на техни сметки на територията на ЕС и забрана за стъпване в Съюза.

Това заяви днес говорителката на Еврокомисията Виржини Батю-Хенриксон.

Тя обаче добави, че дали Испания е нарушила или не санкционния режим на ЕС, засяга единствено компетентните органи в самата Испания. С други думи – няма начин Комисията да контролира случило ли се е такова нещо.

„Този списък е одобрен от Съвета на ЕС, което означава, че е приет с пълно единодушие. Съответно всички страни членки са се съгласили с него. В такива случаи не може да става и дума за национално законодателство. Те са длъжни да спазват европейските санкции“, изтъкна Батю-Хенриксон.

Нито тя, нито главният говорител на ЕК Ерик Мамер можаха да отговорят на въпроса има ли начин властите в Испания предварително да научат списъка на пътниците в пристигащите в страната самолети и така да разберат готви ли се някой да наруши санкциите. Мамер обеща отговор „по-късно“.

Същевременно Педро Санчес няма намерение да приеме утре Хуан Гуайдо, признат от ЕС за законен временен президент на Венецуела. Гуайдо ще пристигне утре в Мадрид. Той е на обиколка в Европа и досега се видя с британския премиер Борис Джонсън, германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.