Френското правителство подписа спорния закон за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон и даде на синдикатите три месеца за преговори по възрастта за пенсиониране, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сега текстът отива в парламента.

Макрон е заявил пред министрите, че това е "важен момент на изясняване" за проекто, посочи правителствената говорителка Сибет Ндиайе след заседанието на министерския съвет.

Днешният протест в Марсилия.

И докато по улиците на Париж и други градове потегляха нови протестни шествия, президентът разкритикува проявите на насилие и радикализма на някои протестиращи, които блокират обекти. Той призова за най-твърдо отношение спрямо отговорните за това.

Преговорите между синдикатите и работодателите по предложеното повишаване на базовата възраст за пенсиониране ще започнат на 30 януари, съобщи държавният секретар за пенсионната реформа Лоран Пиетрашевски след правителственото заседание.

Профсъюзите и работодателите ще имат три месеца,за да се споразумеят как да се гарантира финансов баланс на пенсионната система в страната до 2027 година, допълни Пиетрашевски.