Новият коронавирус застигна Европа.

Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен обяви, че първите три случая на зараза с новия коронавирус са потвърдени във Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Първият е при пациент, приет в болница в Бордо, а останалите двама - в Париж, уточни министърката. Тя увери, че властите ще направят всичко възможно, за да не се разпространи вирусът.

Бюзен добави, че вероятно може да има и други случаи на зараза във Франция, предаде Ройтерс.

Според френски медии при пациентът от Бордо мъж, който неотдавна се е върнал във Франция от Китай, преминавайки през Нидерландия.

Той е от китайски произход и е бил в Ухан по работа. Живее в Жиронд във Франция. Засега не се знае много за парижкия потвърден случай. Известно е само, че става дума също за човек, който е бил в Китай.

Досега извън континентален Китай случаи на зараза има в Южна Корея (2 случая), в САЩ (2 случая), в Япония (2 случая), в Непал (1 случай), Сингапур (1 случай), Тайван (1 случай), Тайланд (4 случая), Виетнам (2 случая), Хонконг (2 случая), Макао (2 случая), припомня Франс прес.

В повечето случаи става дума за китайци от Ухан или за местни жители, които са се завърнали от пътуване в Ухан - китайския град, откъдето тръгна заразата.

Според равносметка на Франс прес заразените са общо 830, като повечето от случаите са в Китай. Смъртните случаи са 26. Според равносметка на ТАСС болните са 900.