„Децата трябва да бъдат освободени от страховете им, за да не ги е страх от трудните проблеми. Това стана по метода на пробите и грешките. И се вижда, че дяволът не е толкова черен, колкото изглежда.“

Това е същността на „формулата на Тео“, обясни пред Клуб Z знаменитият учител по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък. През седмицата в Европарламента бе прожектиран посветеният на него филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев, който също бе в залата. Проявата бе организирана от евродепутата Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Формулата на Тео“ разказва как благодарение на учителя десетки негови ученици постигат успехи по целия свят. И всичко това се държи на формулата на Тео – метода на Теодосиев за формирането на силов интелект.

„Всяка седмица поставям учениците в бойни условия. И се оказва, че нещо, което им се е струвало ужасно трудно, всъщност не е толкова трудно“, продължи Тео.

Като пример за бойно условие той посочи измерването с микроскоп и микрометър на скоростта на светлината в едно кристалче с размери 1х1х1 милиметра:

„Детето трябва да измисли как да измери скоростта. Трудно е, но най-добрите успяват. Един на всеки 100 успява.“

Но това според Тео е добро число. Учителят цитира един американски професор, според когото този минимален процент са хората, които хранят света. И на тях трябва да им бъдат предоставени идеалните условия да си вършат работата.

Теодосий Теодосиев се радва на успехите на всички свои ученици. Гордостта му е чужда, тъй като той я смята за грях.

Учителят никога няма да забрави първия си златен медалист Петко Динев.

„Той успя да направи най-съвършените телевизионни камери в света. На други планети, на всяка американска космическа ракета има негова камера – по 16, 18 на брой. Той продава камери на американското правителство да се пази от мигранти, на Израел да се пази от терористи, на компанията „Сони“, за да си оборудва промишлените роботи. На всички тези камери пише, че са на неговата фирма IMPERX от Флорида“, разказва Теодосиев.

Друг успял негов възпитаник е Павлин Савов, занимаващ се с гравитационни вълни. Този учен е работил със самия Стивън Хокинг.

Повече от час събралите се в Европарламента българи слушаха Теодосий Теодосиев и разказа му как човек може да бъде накаран да повярва, че може да постигне сериозен успех. А по време на изказванията си българските евродепутати ставаха прави в знак на уважение към учителя от Казанлък.

Авторитетът на българския учител е паднал с въвеждането на рабфак, смята Теодосий Теодосиев. И това според него е най-тежкият грях на комунизма. Защото се оказало, че определени хора без способности трябвало на всяка цена да получат образование, за да станат началници. И в резултат образованият елит у нас все повече и повече намалява. Това продължава и до днес, смята Тео.