Епидемията от новия коронавирус ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии. Това каза в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев. Той е на мнение, че това ще се случи съвсем скоро и затова няма причина за паника.

„Когато се заразят 10 души, при един-двама се проявява клинично заболяването, а другите са носители на вируса. Практически се ваксинират и нищо не им се случва. Тази бройка ще се разраства, докато заболяването започне да се свива, ще се самоограничи и всичко ще приключи“, обясни Кълвачев.

По думите му този вирус трябва да се изучава, за да се научим как да се предпазваме.

Според него няма съмнение, че той е прескочил междувидовата бариера – тоест заразяването е дошло от животни.

„Това се случва многократно с най-различни вируси. Лошото в този случай е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек. Нека да видим колко интензивна и дълга е тази верига. Ако се разрасне, което не вярвам да стане, тогава нещата стават сериозни“, обясни още вирусологът.

Вирусът може да се разпространява и като дихателна инфекция, и като стомашночревна. Симптомите в първите дни са трудно различими от другите остри респираторни заболявания.

„До дни ще се появят т.нар. зародиши, които ще позволят да се диагностицира и точно този вирус, така че ще го разпознаваме“, поясни той.

Добре е да се поддържа добра лична хигиена, да се избягват контакти с потенциално заразени, да се носят маски и да се мият ръцете с дезинфектант, посъветва проф. д-р Златко Кълвачев.

По думите му тези прости неща имат голямо значение за това да не се заразяваме с вируси.