Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман преговаря за закупуването на "Нюкасъл", съобщава "Мирър", като се позовава на информация на "Уолстрийт джърнъл".

Предполагаемата стойност на сделката е около 340 милиона паунда. Публичният инвестиционен фонд на саудитския престолонаследник ще работи съвместно с група инвеститори, организирани от Аманда Стейвли.

Британската бизнесдама преди време бе сочена като кандидат-купувач за акциите на "свраките", но тогава не успя да се разбере със собственика на клуба - Майк Ашли. 

Това означава, че към "Нюкасъл" вероятно ще се насочи огромна сума пари - както се случи след като Абу Даби закупи "Манчестър Сити" през 2008 г. Оттогава шейховете са инвестирали повече от милиард в "шумните граждани", което ги превърна в хегемон във Висшата лига.

Ентусиазмът на "джордитата" вероятно се е увеличил пред перспективата да се оттърват от Майк Ашли - един от най-омразните собственици в английския елит, който рядко отваря джобове за големи (дори скромни) трансфери. Именно това провокира напускането на Рафа Бенитес през лятото на 2019 г.

През миналата година Мохамед бин Салман проявяваше интерес към собствеността в "Манчестър Юнайтед".

Американските собственици на "червените дяволи" обаче са отхвърлили две оферти от престолонаследника, отбелязва "Мирър". 

Преговорите за "Нюкасъл" са в напреднала фаза и се очаква да бъдат финализирани до няколко седмици.