Властите в индийския щат Джаму и Кашмир решиха от днес да бъдат възстановени базовите мобилни интернет услуги, които бяха блокирани преди повече от пет месеца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мобилните интернет услуги с ниска скорост 2 Джи (2G) ще бъдат възстановени на цялата територия на щата, но ще могат да се използват за достъп до само 301 сайта, одобрени от местната администрация, се казва в официална заповед.

Сред одобрените сайтове са търсачки, както както и сайтове на банки, учебни заведения, транспортни услуги и обяви за работа. Остава блокиран достъпът до социалните медии.

Администрацията заяви, че правоприлагащите институции са изразили безпокойство, че интернет може да се използва за пропагандиране на терористична дейност и подстрекателства сред обществото.

Властите в Делхи отмениха полуавтономния статут на населения с мюсюлманско мнозинство щат на 5 август и въведоха ограничения за комуникациите, придвижването и събирането на хора, за да се предотвратят протести.

Районът освен това беше разделен на две територии под федерално управление.

Днешното решение бе взето две седмици след като Върховният съд на Индия разпореди да се преразгледат всички ограничения, включително спирането на интернет услугите в Кашмир, който е под индийско управление. Според съдиите този контрол е неоправдан и представлява злоупотреба с власт.