Няколко страни нарушиха оръжейното ембарго, което приеха да поддържат на срещата на високо равнище, посветена на ситуацията в Либия. Срещата се проведе на 19 януари в Берлин.

Това се казва в изявление на ООН, цитирано от БТА. 

На срещата с домакин Ангела Меркел големите сили, подкрепящи двата лагера, борещи се за контрол над либийската столица Триполи - международно признатото правителство на Либия и силите ген. Халифа Хафтар, приеха да окажат натиск върху страните за прекратяване на огъня и спазване на наложеното от ООН ембарго върху доставките на оръжие.

"През последните десет дни множество товарни и други полети кацнаха на либийски летища в източната и западната част на страната, осигурявайки на страните усъвършенствани оръжия, бронирани машини, съветници и бойци", се казва в изявление на Мисията на ООН за подкрепа на Либия.

Мисията осъжда продължаващите нарушения, които рискуват да доведат до нови сблъсъци.

Според изявлението нарушенията са извършени от страни, присъствали на конференцията в Берлин, но те не се назовават поименно.

Смята се, че ОАЕ и Египет подкрепят силите на ген. Халифа Хафтар в Източна Либия, които се опитват да установят контрол над столицата Триполи от близо 10 месеца. Международно признатото правителство в Западна Либия има подкрепата на Турция, припомня "Ройтерс. "