Легендарният нидерландски футболист Роби Рензенбринк почина на 72-годишна възраст, съобщи семейството му.

Причина за смъртта му е гръбначна мускулна атрофия.

Пълното му име бе Роберт Питер Рензенбринк. Той едва не направи Нидерландия световен шампион през 1978 г. Но нямаше късмет – ударът му в последните секунди на редовното време на финала срещу Аржентина бе в гредата (виж видеото).

 

 

Любопитното е, че той играе в родната си Нидерландия само в началото на кариерата си. Започва в аматьорския амстердамски тим ДВС, след което отива да играе в Белгия. Първо две години носи фланелката на „Брюж“.

Най-славният му клубен период са деветте сезона в брюкселския „Анлерлехт“. С него става два пъти шампион на Белгия и на два пъти печели европейския турнир на Купата на носителите на купи (КНК), който е закрит през 1999 г.

Рензенбринк е част от най-силния отбор на Нидерландия, с който на два пъти достига финалите – през 1974 и 1978 г. И двата пъти обаче „лалетата“ са победени, и все от домакините – първо от ФРГ, после от Аржентина.

Роби Рензенбринк има шанса да направи Нидерландия световен шампион през 1978 г. До края на редовното време остават само 30 секунди и резултатът е 1:1. Рензенбринк получава топката вляво от вратата на „гаучосите“ и я насочва натам. Тя обаче се отбива от гредата. В продълженията аржентинците, които са домакини на първенството, печелят с 3:1.

Година по-късно Рензенбринк се отказва от националния отбор. Спира с футбола след кратки престои в американския „Портланд Тимбърс“ и френския „Тулуза“.