Трябва ли да се отмени таванът на присъдите за непълнолетни, които са извършили тежко престъпление срещу личността - темата продължава да разделя юристите, след като премиерът Бойко Борисов поиска от депутатите си спешен ремонт на закона. Поводът - жестокото убийство на 18-годишната Андреа от Галиче, като арестуваният за деянието е 17-годишният Аксел от същото село. Заради това, че не е навършил пълнолетие, смятаният за извършител на престъплението, който вече направи самопризнания, може да получи наказание от максимум 12 г. затвор. 

Заръката за промяна в закона на Борисов дойде след среща с бащата на погубеното момиче. А според депутати от ГЕРБ в основата на бъдещия ремонт на Наказателния кодекс ще е отпадане на тавана на присъдата и възможност съдът да преценява дали да третира даден непълнолетен обвиняем като възрастен извършител и да го осъди като такъв. 

"Изравняването на наказателната отговорност на ненавършилите пълнолетие с пълнолетните би било катастрофа. Това никъде го няма в цивилизования свят", заяви днес пред БНТ юристът и преподавател по право проф. Огнян Герджиков.

Според бившия председател на Народното събрание, бивш служебен премиер и бивш председател на Съвета по законодателство в парламента пълно изравняване на наказанията за възрастни и за непълнолетни "ще покаже, че вероятно сме в Средновековието". 

По думите му обаче отделен е въпросът за границата на пълнолетието - тя в различни държави е различна. С оглед на акселерацията би могло да се помисли за евентуално снижаване на тези възрасти, за евентуално увеличаване на наказанието, би могло да се направят корекции, но те не могат да бъдат кардинални, смята проф. Герджиков.

"За" увеличение на наказанията за непълнолетни обаче се обяви адвокат Марин Марковски пред бТВ. И според него обаче "това трябва да стане разумно и балансирано". При промените в законодателството не трябва да се забравя, че непълнолетните са незрели и физически, и психически. Наказанието за извършено престъпление трябва да се определя към конкретен човек за конкретно извършено престъпление, заяви адвокатът.

Доц. Светла Маргаритова, председател на Българската асоциация по криминология, също бе на обратната позиция. Според нея наказанията за непълнолетни трябва да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят именно това.

„За да достигне до това решение преди повече от 100 г. до ден днешен, законодателят се е опирал на познанията на психолози, психиатри, педагози и въз основа на тях е решил, че трябва да редуцира тези наказания“, каза доц. Маргаритова.

Тя изрази съмнение дали ако се увеличи размерът на присъдите, това ще доведе до превенция и по този начин тежките престъпления ще бъдат редуцирани. Според адвокат Марковски тежките санкции имали възпиращ ефект за извършване на тежки престъпления.

„Санкцията има много голямо превъзпитателно значение. Това обаче не е достатъчно, за да има успех и да се предотврати престъпността. Трябват и други неща – добро образование и семейство, както и вероучение в училище“, смята адвокатът.

„Разбира се, че непълнолетните трябва да се наказват по-леко, но трябва нещо да се коригира, защото законът трябва да отговаря на нуждите на обществото. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчете неговата физическа, психологическа и социална зрялост. Промяната трябва да обхване непълнолетни, навършили 17 г., които извършат много тежки престъпления, които надхвърлят разбирането за човешка природа. Те трябва да се наказва от 5 до 20 г. лишаване от свобода. Съдът обаче трябва да прецени дали случаят е особено тежък, като назначи комплексни съдебно-психиатрични експертизи“, каза още Марковски.

ГЕРБ вече прави срещи със специалисти, за да удоволетвори заръката на Бойко Борисов промени в закона да има. Първата такава бе с Висшия адвокатски съвет, който се очаква да предостави становище по темата.