Първите резултати от пробите на водата в река Марица изключват в тях да се съдържат пестициди или цианиди. Това каза пред бТВ областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Поводът - от два дни в реката плува мъртва риба, а притесненията на еколози са, че поне 10 години ще отнеме възстановяването на фауната във водите на Марица. Труповете на животните бяха забелязани преди ден между Пловдив и Пазарджик.

По думите на Каназирева все още не може да се каже кой носи отговорност и какъв със сигурност е замърсителят, но се потвърждава концентрация на пластмасови мленки. Областната управителка заяви, че няма притеснения за качеството на питейната вода в Пловдив - сондажите в близост до коритото на Марица бяха прекратени още вчера, както съобщиха от ВиК - Пловдив.

Текат проверки на всички институции, в това число и на прокуратурата, която разследва причините за отравяне на реката. Непотвърдената до момента версия е, че замърсяването идва от неразтворими частици пластмаса, попаднали в реката заради недобра работа на пречиствателни съоръжения на промишлен обект - пазарджишка фирма за преработка на пластмаса. Бяха взети проби от различни участъци, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата.

Днес отново ще бъдат взети проби от водата. От "Басейнова дирекция" уточниха, че първите лабораторни проби ще бъдат готови най-рано в понеделник. А окончателни резултати се очакват до края на седмицата.

Според природозащитници ще са нужни поне 10 години, за да бъде възстановено екоравновесието в района.

"Тази екологична катастрофа ще рефлектира силно върху местните видове риба, които буквално казано са от векове в тази река. Това са черната мряна, маришкият кефал", обясни природозащитникът Валентин Данаилов пред бТВ.

"Имаше концентрация на голяма маса риба, но липсваха птиците. Най-вероятно те също са усетили, че рибата не е годна за консумация", допълни Петър Янев от ловно-рибарско сдружение пред телевизията.

Местните хора настояват за строги санкции срещу замърсителя. От Районната здравна инспекция в Пазарджик още вчера влязоха на проверка в предприятието за преработка на пластмаси. Оттам са отрекли пред бТВ да имат нещо общо с отравянето на реката, но са отказали коментар пред камерата на телевизията. Вчера от фирмата отрекоха вина и отказаха коментар пред камерата на bTV.

От Българската агенция по храните предупреждават хората да не купуват риба от нерегламентирани места в региона, както и да не бъдат допускани животни в близост до реката.