Ядосва ли Радев Гешев е въпрос, чийто отговор всички знаят, но който днес надвисна с пълна сила, след като главният прокурор изпрати искане до Конституционния съд как, простичко казано, може да "импийчне" държавния глава за "държавна измяна" и да образува досъдебно производство срещу него въпреки имунитета му. 

Макар това да изглежда като формално институционално действие - главен прокурор иска тълкуване от Конституционен съд, Иван Гешев няма как да избяга от подозрението, че това му питане е случайно. Търканията между двамата са публични, като апогеят им бе отказът на Румен Радев да подпише указа за назначаване на Гешев като главен прокурор, каквото право има само веднъж. Радев често критикува държавното обвинение, в т.ч. за някои проведени от него акции, като тази срещу Движение "Русофили" например за шпионаж в полза на чужда държава. 

В следващите редове ще припомним някои изказвания на Радев по различни теми, които малко или много касаят държавното обвинение и личността на Гешев като цяло.

Шпионите

10 септември 2019 г. в коментар за акцията срещу "Русофили" и председателя му Николай Малинов:

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че българските институции са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарии."

Иначе държавният глава не е коментирал последните случаи с изгонване на руски дипломати, уличени, по думите на властите, в шпионаж.

Конституцията

В последните месеци президентът заяви в прав текст, че отчетността на главния прокурор приключва с избора му според българската Конституция. И обяви, че започва дебат за промени в основния закон, свързани с тази тема. Президентът също така намекна, че прокуратурата извършва селективно разследване по аферата КТБ. Вероятно той имаше предвид, че прокуратурата разследва само Цветан Василев, а но не и депутата от ДПС Делян Пеевски, който също бе фактор в банката в годините на нейния възход. По повод Пеевски Гешев ще бъде запомен с крилатата фраза "В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама".

Инициативата за изменения в Конституцията Радев обяви паралелно с подписването на указа за назначаване на Гешев (от втория опит).

26 ноември  2019 г. при подписването на указа:

"Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост".

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации".

Надглавен прокурор

11 декември 2019 г. в интервю пред бТВ по повод идеята на управляващите за "независим прокурор", който да разследва главния прокурор:

"Аз ще се възползвам от това си право" ( правото му чл. 154 от Конституцията, според който президентът има право да внесе промени в Конституцията в контекста на отчетността на главния прокурор - б.р.).

"Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие. Освен, ако мислят, че са непогрешими. Чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение. Президентът е в края. Когато дойде при мен гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. Дали е достатъчен (проектозаконът за независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор - б.р.), дали не влиза в колизия с Конституцията. Вменяваме независимост, а по Конституция главният прокурор осъществява надзор. Въвежда се една нова мощна фигура, а я няма регламентирана в Конституцията. Намират ли за нормално прокурорската колегия, която се номинира от главния прокурор, да предлага и избира неговия надзорник. Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би главният прокурор? Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат нови правила, еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача за един презрял етап от управлението".

НСО, Доган и Пеевски

21 декември 2019 г. в интервю пред "Дарик радио" по повод НСО, Доган и Пеевски:

"Ако президентът има пълни правомощия над Национална служба за Охрана и ако питате мен, Доган и Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО. Не защото няма заплаха за живота им или основание за охрана, а защото имат достатъчен ресурс да организират сами охраната си".

Публикуваме последното само поради факта, че миналата седмица Гешев избра за своя заместничка предложената от ДПС Пламена Апостолова, която е член на действащия (от 2017 г.) ВСС, а Ахмед Доган е почетен председател на партията, а Пеевски - редови депутат от нейната листа.