Буквално минути, след като прокуратурата обяви, че Иван Гешев е изпратил искане до Конституционния съд (КС) относно имунитета на държавния глава, от КС също излязоха със съобщение - че образуват дело по искането.

"Днес, 27.01.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 г. по искане на Главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова", се казва в краткото съобщение, публикувано на сайта на съда.

"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията", коментираха лаконично от прессекретариата на президентството.

Очаква се утре Радев да коментира лично и по-обстойно ситуацията - по време на годишната си пресконференция-отчет за мандата.

Днес новият главен прокурор отправи до КС питане по две точки: кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента (в случая Румен Радев) въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава.

Кога е пратено самото питане до КС обаче засега не е ясно - в публикувания от прокуратурата документ датата е заличена. Сега предстои съдиите да се произнесат по допустимостта на искането на Гешев.

Докладчикът по делото - съдия Финкова, е от президентската квота. Влиза в КС през 2015 година, когато начело на "Дондуков" 2 е Росен Плевнелиев (ГЕРБ).