Освен с уникалните си реализаторски качества и с нестихващата амбиция за победа, Коби Брайънт беше известен и с изумителната работна етика, която оставяше слисани дори неговите съотборници, треньори и съперници.

Снощи един от най-големите в баскетбола загина нелепо при катастрофа със собствения си хеликоптер край Лос Анджелис. На борда бяха още осем души, сред които и дъщерята на Коби - Джиана (13 г.), баскетболистка с обещаваща кариера.

На 16 април 2016 г., малко след последния мач на Коби Брайънт, Клуб Z публикува десет примера за това колко отдаден на тренировките беше 5-кратният шампион на НБА с "Лос Анджелис Лейкърс" - подбрани от “Бизнес инсайдър”.

Припомняме ви ги часове след една от най-големите трагедии в спорта в последните години:

1. Асовете Крис Бош и Дуейн Уейд разказват на какво станали свидетели по време на подготовката на "Дрийм тима" на САЩ за олимпиадата през 2008 г.

“Бяхме в Лас Вегас и слязохме на закуска преди началото на лагера, разкрива Бош. - Коби дойде с лед на коленете си и с треньорите си. Човече, 8 часа сутринта е, откъде, по дяволите, идва този човек, рекох аз… Вече беше тренирал.” 

Уейд добавя: “Точно се бяхме събудили, всички се прозявахме още. А той вече беше отметнал три часа пълна тренировка.” 

2. Брайънт никога не е имал проблеми с наднормено тегло. Въпреки това свалил 7,2 кг през лятото на 2012 г. - преди олимпийските игри в Лондон.

“Това лято няма да има почивка - след олимпидата започвам тренировки за шампионата в НБА и се очаква да играя до юни. Така че трябваше да махна малко тежест от коленете си”, казва Коби.

3. В гимназията редовно е тренирал от 5 до 7 ч. сутринта.

4. Винаги първи на тренировка. Джон Селестънд, бивш играч на “Лейкърс”, разказва, че по време на сезон 1999-2000 Брайънт счупил китката си. Селестънд си казал, че най-накрая ще изпревари звездния си съотборник в залата. Още повече Коби живеел на 30 минути път с кола. Сутринта Джон отива на тренировка и какво да види: Брайънт вече тренирал. Дясната му китка била обездвижена, но той стрелял и дриблирал с лявата.

5. Броял е изстрелите си към коша на всяка тренировка. Не си е тръгвал, докато не направи поне 400. Според треньор от националния тим на САЩ, веднъж Коби се готвел от 4:15 сутринта до 11 ч. Отказвал да отиде под душа, докато не стреля 800 пъти.

6. Брайънт е спазвал строга диета. Не е употребявал пица и захар.

“Просто тренирам здраво и спазвам диета - това е всичко, което правя, казва реализаторът. - Човек трябва да е дисципиниран. Това е нещото, което отказва много хора.”

7. Всеки ден е налагал коленете си с лед по 3 пъти за по 20 минути. Прибягвал е и до акупунктура, за да предотврати контузии.

8. Тренирал е без топка - нещо като “бой със сянка” в бокса.

“Той тичаше и имитираше стрелба и дрибъл, само че без топка, спомня си Шакил О’Нийл, с когото Коби години наред враждуваше, двамата се мразеха публично. - Намирах го за странно, но съм сигурен, че му е помагало.”

9. На полувремето на мачове е използвал лаптоп, за да анализира играта и да показва на съотборниците си какво е добре да правят.

10. Единственият баскетолист, с който Майкъл Джордан приема въобще да бъде сравняван, е… Коби Брайънт. В последната биография на MJ, написана от Роланд Лейзънби и преведена и на български като “Майкъл Джордан”, авторът цитира величието на “Чикаго Булс” да споделя, че Коби е заслужил сравнението.

“Той казваше: Брайънт е единственият, свършил толкова много работа.”

Това е Коби Брайънт

Роден е на 23 август 1978 г. във Филаделфия. Висок 198 см, тегло 96 кг в състезателните години. Син на баскетболиста Джо Брайънт. Влиза в драфта на НБА направо от гимназията - нещо, което след него прави и Леброн Джеймс. 

През 1996 г. е избран от "Шарлът Хорнетс" в първия кръг под №13 на избора на новобранци, а по-късно разменен с "Лос Анджелис Лейкърс". Коби играе за "езерняците" 20 години, в които става №1 в историята на клуба по няколко показатели, като мачове, точки, брой победи...

Пет пъти е шампион на НБА (2000-2002, 2009-2010 г.), а два пъти е избран за Най-полезен играч на финалите. Веднъж е №1 и на редовния сезон (2008 г.).

18 пъти играе в Мача на звездите. Четири пъти е MVP на този двубой. 11 пъти е в Първия отбор на НБА за сезона и два пъти във Втория. В девет случая е в отбора на най-добрите защитници. Два пъти е реализатор №1 на НБА. През 1997 г. става първенец по забивки в звездния уикенд - месеци, след като дебютира в лигата.

Двукратен олимпийски шампион от Пекин 2008 и Лондон 2012.

Коби Брайънт имаше проблеми със закона. През лятото на 2003 г. той беше обвинен, че изнасилил служителка на хотел. Година по-късно обвиненията бяха снети. Със сигурност беше изневерил на съпругата си, което доведе до поредни проблеми в брака му с Ванеса Лейни. Двамата имат четири дъщери и в последните години се говореше, че са преодолели различията си. 

Бяха подали документи за развод през 2011 г., но през 2013-а ги оттеглиха. Четвъртата им дъщеря е роди през лятото на миналата година.  

През 2018 г. спечили "Оскар" за анимационния филм "Скъпи Баскетбол", направен по прощалното писмо със същото заглавие, което асът написа в края на 2015 г., малко преди да се приключи със спорта.

Наричат го Черната мамба - заради бързината на този вид змия.