Италианската дясна партия "Лига" на Матео Салвини претърпя поражение на местните избори в неделя в северния регион Емилия-Романя, предаде Ройтерс. Това внесе покой в лявоцентристката управляваща коалиция, която е притискана от опозицията да предизвика предсрочни избори. 

Салвини водеше усилена кампания в региона от началото на годината, като се надяваше, че това ще може да разклати правителството, раздирано от вътрешни скандали. 

"Управляващото мнозинство излиза (от регионалните избори) по-силно", сподели лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети, като добави, че Салвини се е провалил да "изхвърли правителството".

При 99 процента преброени гласове кандидатът на Демократическата партия Стефано Боначини печели 51,4 процента от вота, докато представителят на "Лигата" - 43,7 на сто.

Предизборните проучвания предричаха много по-равностойна надпревара. Ако Салвинии бе победил, това щеше да е осмият пореден успех на местни избори за партията му.

"Не се чувствам като победен, може да спечелиш, може да загубиш, но ако загубя ще се чувствам щастлив и ще работя два пъти по-усърдно", сподели бившият вицепремиер в неделя.

Групата му спечели изборите в Калабрия, но без съмнение много по-важна бе Емилия-Романя - един от най-богатите региони в Италия, дом на "Ферари" и сиренето "пармезан", който от поколения е крепост на левите партии.

"Емилия-Романя изпрати сигнал. Салвини знае как да говори за проблемите, но не знае как да ги реши и хората се произнесоха", заяви Дзингарети.

Бившият премиер Матео Ренци, който в момента ръководи малка центристка партия в управляващата коалиция, приветства "ясната и прекрасна победа" на Боначини.

Успехът е още по-значим заради големия брой гласували - 68 процента от населението, ръст с 30 на сто от последните подобни избори през 2014 г. 

Докато Демократическата партия избегна катастрофата, коалиционният партньор Движение "Пет звезди" си осигури едва 3,5 процента в Емилия-Романя и малко повече от 7 процента в Калабрия.

Партията бе най-голямата група на парламентарните избори през 2018 г., където спечели 33 процента, но през последните месеци загуби голяма част от симпатизантите си, както и лидера ѝ Луиджи ди Майо и мнозина депутати.

Настоящият ръководител Вито Крими обяви, че партията не бива да се разцепва и трябва да поддържа подкрепата си за правителството.

Политическите анализатори предричат, че изборите ще разклатят позициите на Движение "Пет звезди" в рамките на коалицията и ще дадат на Демократическата партия повече власт да упражнява политиките си.

"В бъдеще правителството вероятно ще продължи да се мъчи да упражнява политиките си на повечето фронтове..."Пет звезди" ще бъде разкъсано отвътре поне до планирания си конгрес през март", заяви Волфганго Пиколи - съпредседател на световната консултантска фирма "Тенео".

Пиколи добави, че вероятността за предсрочни избори се е понижила.

През август 2019 г. Салвини оттегли подкрепата си за коалиционното правителство с "Пет звезди", като очакваше това да доведе до предсрочни избори, които вероятно щеше да спечели убедително.

Вместо това "Пет звезди" успя да се договори с Демократическата партия и пратиха популиста в опозиция. Оттогава Салвини се концентрира изцяло върху регионалните избори.

Успехът на Боначини в Емилия се дължи на местно движение, чиито представители се наричат "Сардините". Те наводниха площадите и проведоха масови митинги против Салвини.

"Сардините" вероятно щяха да се разпръснат, ако популистът бе победил, но сега се очаква да създадат по-стабилна конструкция на движението си и да засилят позициите на лявоцентристите.

Антиимигрантските и антиевропейски послания на "Лигата" се харесаха по време на кампанията, както и обещанието на Салвини да намали данъците.

Но победителят Боначини се ползва с един от най-високите рейтинги сред регионалните лидери на Италия и стратегията му да се фокусира изцяло върху локални проблеми на Емилия-Романя се доказа успешна.