Шведите от Amon Amarth ще забият в края на първия ден на фестивала Hills of Rock това лято в Пловдив. Новината съобщиха организаторите на тридневния рок и метъл маратон, който тази година е от 24 до 26 юли. Бандата, чийто стил е мелодичен дет метъл, макар че на моменти завива и към блек метъла - е вторият ясен хедлайнер на феста - след като миналата седмица се разбра и кой ще го закрие - Кори Тайлър със Slipknot. 

Amon Amarth се ражда през 1992 година в Тумба, близо до столицата Стокхолм. Оттогава досега има 11 студийни албума и стотици концерти зад гърба си. Повечето парчета на квинтета са повлияни от скандинавската митология и епосите за викингите. А името е заемка от произведенията на Дж. Р. Р. Толкин. На синдарин, един от елфическите езици на Толкин, то означава „Съдбовен връх“ (Mount Doom). 

Шведите оглавиха годишната класация на изданието viberate.com в своя поджанд на твърдия саунд - дед метъл. Чартът реди бандите по значимост според слушателите в онлайн платформите за музика. Което в 21 век може би е най-сигурният белег за популярност. 

Демото на Amon Amarth, издадено през 1994 г. - The Arrival of the Fimbul Winter - разпродава всичките издадени 1000 копия за по-малко от 12 часа, гласи историята на групата. Оттук започва походът й към върха на хранителната верига в метъла. 

Последният издаден албум - "Berserker" - излезе на пазара миналата година бързо се покатери в класациите и в Европа, и в Америка. 

А с това парче викингите завършваха концертите си през 2019-а. Какъв ще е изборът им за 2020 - ще разберем на 24 юли в Пловдив. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=edBYB1VCV0k

 

Очаква се да бъде обявен и хедлайнерът във втория ден на фестивала. Билетите за четвъртото издание на Hills of Rock са в продажба в мрежата на Eventim.