Протестиращи с искане за оставката на регионалния министър Петя Аврамова бяха напръскани с лютив спрей от полицията днес. Двама униформени пък са пострадали от действията на протестиращите.

Митингът се провежда пред сградата на министерството, организиран е от варненската партия "Възраждане" и е във връзка с водната криза в Перник, обвиняем за която в момента е бившият министър на екологията Нено Димов. 

Участници в протеста пред МРРБ са опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме, съобщиха и от МВР. 

Оказана им е медицинска помощ. 

Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на помощно средство - лютив спрей - посочват още от вътрешното ведомство.

Вдясно - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

На място са пристигнали шест линейки, като пострадали от лютивия спрей се транспортират към очната клиника на болница ИСУЛ. По данни на бТВ става въпрос за около 40 души.

В същото време на видео се вижда как лидерът Костадин Костадинов, който е и неуспял кандидат за кмет на Варна, държи реч, в която казва, че не иска противопоставяне, че "тук има само нормални граждани" и изтъква, че има полицай свой приятел.

Въпреки "пернишката" тематика, всички действия се следят на живо на фейсбук страницата именно на "Възраждане" и на личната на Костадинов, какот и се шерват от техни активисти.

Снимки от протеста публикува в профила си във фейсбук и бившата съдийка Румяна Ченалова, която напоследък проявява гражданска активност.

Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

На брифинг с прокуратурата по-късно директорът на Национална полиция Христо Терзийски обърна внимание, че групата в момента нерегламентирано протестира пред Министерския съвет - това не е съгласувано със Столична община.

За мероприятието пред МРРБ той каза:

"Заявено е от политическа сила и така е разрешено от Столична община. Но от самите протестиращи са предприети действи, които в същността си нарушават обществения ред - чупене на стъкла на самото министерство и нападения над полицейски служители."

Той потвърди, че двама полицаи са в болнични заведения.

"След тези действия от страна на протестиращите, от нашите служители са предприети действия за неутрализиране, и са използвани помощни средства - може би едно от най-щадящите помощни средства: това е спрей", поясни той.

Още по време на брифинга си, посветен на друго - заловен у нас издирван украински гражданин, Терзийски получи и подкрепа от говорителката на Главна прокуратура Сийка Милева, която заяви:

"Прокуратурата няма да допусне да се нарушава общественият ред и да се причиняват някакви вреди на полицейски служители по повод изпълняване на служебните им задължения!"

По случая работи Районна прокуратура.