Колко е голямо и колко струва помещението на 13-ия етаж на централата на Еврокомисията, преоборудвано в студио на председателката Урсула фон дер Лайен?

Този въпрос зададоха днес журналисти на брифинга в ЕК. Повод бе днешна публикация на френския вестник „Либерасион“, според която специално за Фон дер Лайен била преоборудвана стая за почивка в сградата „Берлемон“. Става дума за помещение с площ 20 квадратни метра.

Същевременно обаче Фон дер Лайен не се отказала от получаването на 4000 евро месечно във вид на командировъчни, твърди изданието. И припъомня, че от ЕК преди на няколко пъти заявили, че нощувките й в „Берлемон“ не струват нищо.

„Никога не сме казвали, че това няма да струва нищо“, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Той обаче не пожела да спомене сумата, която се плаща за нощувките там. Но допълни, че при всички положения тя е по-ниска, отколкото ако Урсула фон дер Лайен спи в хотел.

Според Мамер площта на преоборудваната стая е не 20, а 16 квадратни метра. И към нея има прикачен душ.

Още през октомври 2019 г. стана ясно, че въпреки голямата си заплата Урсула фон дер Лайен няма да наеме апартамент в Брюксел. Тогава се разбра също, че тя ще обитава малко помещение в „Берлемон“. Като причина за решението говорителят й изтъкна, че целта е избягване хем на допълнителни разходи за охрана, хем на висене в големите брюкселски задръствания.