Управляващите се намират в епицентъра на екологични и хуманитарни проблеми, които се роят и задълбочават с всеки изминал ден. Водната криза в Перник, тоновете боклуци, захвърляни на всякакви места в България, замърсяването на река Марица и измрялата риба, каквато бе откривана и в реките Чая, Въча и Сазлийска, мръсният въздух в големите градове, калпавият водопровод в Свищов, изграден от тръби за поливане... Зачестилите трусове на обществено недоволство клатят, но не събарят третия кабинет на Бойко Борисов.

Свикнали са, не се плашат

Група протестиращи пред Министерския съвет перничани, които искат оставки и затвор за виновниците, едва ли ще притеснят особено властта. За десет години в управлението Борисов е обръгнал на гневни и отчаяни хора. В последните две години протестите зачестиха - на улицата излязоха майките на деца с увреждания, медицинските сестри, граждани и правозащитници срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и стотици хора заради избитите им заради чума домашни животни. 

Перничани днес отново са на протест в София, този път пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), настоявайки да се потърси отговорност от министър Петя Аврамова.

Политическите измерения на водната криза са твърде скромни, въпреки че близо стотина хиляди души в Пернишко са изправени пред хуманитарна катастрофа. Тя застрашава  бизнеса на тези хора, обезценява имотите и носи и всевъзможни други негативи. Тази седмица в парламента се чака отхвърлянето и на четвъртия вот на недоверие на БСП към правителството, поискан заради провал на политиките в областта на околната среда и водите. Подкрепата от ДПС не е достатъчна, за да бъде съборено правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. А “Воля” и независими депутати увъртат за гласуването и предпочитат да се пазарят с управляващите. И други се възползват.

Ремонтът е трябвало да бъде извършен преди 3 години

Като единствена “трансмисия” на вода към Перник, Столична община ще получи близо 30 млн. лева от държавата - срещу съгласието да предостави водопреносната си мрежа. А съгласието предстои да бъде дадено утре, 28 януари, когато на извънредно заседание Столичният общински съвет (СОС) ще гласува за осигуряване на до 300 л/сек. от софийската мрежа към тази на Перник.

Тези количества ще дойдат от яз. ”Белмекен” през яз. “Бели Искър” и чрез бъдещ водопровод от 13,5 км ще влизат директно в мрежата на Перник, без да се вливат в язовир “Студена”. Екшън планът със срок от 45 дни и цена от 25 милиона лева обаче изисква да се отпуснат нови 20,5 милиона лева - за авариен ремонт на стената на “Бели Искър”. Тази работа е трябвало да бъде свършена още преди 3 години, след разпореждане на прокуратурата. През октомври 2018 г. правителството взима решение да се извърши основен ремонт на яз. „Бели Искър”, тъй като е констатирано, че стената е опасна и има предписание язовирът да се поддържа пълен на максимум 60% от капацитета си. Сега закъснелият ремонт ще се прави по спешност.

Наред с това на СОС се предлага да одобри и изграждане на връзка за 8,5 милиона лева между двата язовира “Искър” и “Бели Искър”. Причината е, че властта взима предохранителни мерки за аварийното водоснабдяване на най-високите южни и югозападни райони на София, когато тръгне водата за Перник. Заради това се предлага и рехабилитация на яз. “Огняново” и свързването му към водоснабдителната мрежа на столицата. Само че липсва финансиране.

Концесионерът на “Софийска вода” - френската Veolia, ще носи цялата отговорност за преноса на водата за Перник и за гарантиране на снабдяването на София. Компанията ще се отчита всеки месец пред Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС.

Какво ще се случи, ако в язовир “Студена” не остане вода, която да се точи, а трасето, по което ще се прехвърля част от необходимата вода, не е готово? Никой не се наема да прогнозира. Кметът на Перник Станислав Владимиров вече обяви, че до 2 седмици язовирът ще достигне мъртвия си обем. А метеорологичните прогнози за февруари и март са за по-топло от обичайното за сезона време и слаби валежи. Не са доставени и тръбите за бъдещия водопровод от 13,5 км от Мало Бучино до пернишкия кв. Изток, след като допреди дни още търсеха производител и го откриха в Испания.

Женени за ГЕРБ?

“Нормално е да омръзнем, но е като своята жена - омръзне ти, но си казваш - по-добро от своето няма”, беше коментарът на Борисов след последните местни избори миналата есен, спечелени отново от ГЕРБ, макар и с по-слаби резултати. Тогава за управляващите вече е било ясно, че язовир “Студена” е изпразнен и стотина хиляди души, в т.ч. деца, възрастни и болни хора ще останат на сухо. Но никой от тях не признава вина. Така както и министърът на финансите Владислав Горанов не вижда своята за “надплатените” в повече партийни субсидии за периода 2016-2018 г. И пак Горанов пропуснал да забележи как цели пет години частните лотарии плащат много по-малко данъци от държавната - заради отворена услужливо вратичка в закона от времето на втория кабинет на Борисов.

Изглежда, за властта е по-лесно да контролира избора на главен прокурор, но не и какви ги вършат нейните министри, депутати и високопоставени чиновници. Или за второто ѝ е все едно, стига да осигури първото. Все пак оцеля след “Апартаментгейт” и аферата “къщи за гости”. Протестите на измъчени от безводието и от мръсния въздух хора сигурно ѝ се струват дребна работа, но малките камъни често преобръщат колата - а и пътят вече много се разкаля.

Дойче веле