"Софийска вода" вече е провела тестове в контролния център на пречиствателната станция за питейни води "Бистрица" за това дали водопроводната система на София може да праща по 300 литра в секунда вода към Перник. Това съобщи изпълнителният директор на предприятието Васил Тренев пред журналисти и кметицата на града Йорданка Фандъкова днес.

Фандъкова посети пречиствателната станция и покани медиите, за да се запознаят с работата й, за да може чрез тях "хората в София да знаят какво се случва с водопреносната мрежа" в контекста на кризата с водата в Перник и възможното решение, което ще се подложи на гласуване в Столичния общински съвет утре.

"Знайни и незнайни политици спекулират с темата. Много малко хора знаят за този контролен център. За мен е много важно гражданите на София да знаят с какви системи за контрол разполага София и "Софийска вода", за да могат да бъдат спокойни и да не се поддават на всякакви спекулации, които се появяват в момент на криза", заяви кметицата.

По план на правителството вода от яз. "Искър" и яз. "Бели Искър" ще се прекарва до Мало Бучино, а оттам - към Перник, в рамките на няколко месеца, докато пресъхналия яз. "Студена" пак се напълни. 

Водният поток се следи и контролира постоянно.

За да стане това, през рилския водопровод, който идва от Бели Искър, трябва да минават по 300 л/с. В момента нормалните количества по него са около 100 л/с. Тестът е бил проведен, като постепенно потокът е увеличен на 420 л/с и е задържан така за 3 часа.

"Всички съоръжения работеха нормално. Напълно сме спокойни, че тази вода може да настъпи спокойно", обясни Тренев. 

Водата в София се тества в над 72 точки в града.

И разясни, че освен полевите уреди, които следят за проблеми по водопровода на живо, "Софийска вода" разполага и с 6 собствени и 12 екипа на подизпълнители, които максимално бързо се грижат за авариите по мрежата.

"Имаме и телефонен център, получаваме сигнали и онлайн. Имаме скала, с която приоритизираме авариите. При първи приоритет намесата ни е до 2 часа - да започнем работа по отстраняването й, при други е малко по-дълга", добави той.

Детайлен софтуер следи състоянието на водопровода в реално време.

"Аз получавам ежедневно информация за нивата на язовирите, всяка сутрин, и в реално време за по-сериозни аварии. За решението утре, "Софийска вода" ще са длъжни ежеседмично да подават в ресордната комисия по инфраструктура (в СОС, бел. ред.) данни за състоянието, ако евентуално започне водоподаване към Перник", каза Фандъкова.

Попитан за проблемна течаща шахта по рилския водопровод, за която съобщи във ФБ общинският съветник от "Демократична България" Борислав Игнатов, Тенев заяви, че мрежата е в "добро състояние", но сигнали не трябва да се подават чрез социалните мрежи.

"Видяхме сигнала, става въпрос за шахта, от която има изградено незаконно свързване. От тази сутрин работят там на място екипи. За съжаление при нас голяма част от проблемите са от недобросъвестни граждани, които се свързват в мрежата. За миналата година сме имали 800 такива случая."

Той уточни и че по рилския водопровод има често аварии - няколко пъти в годината, и когато това се случва страдат и южните квартали, а ако стане провеждане на вода към Перник - и перничани. По тази причина на СОС се предлага не само да одобри и изграждане на връзка за 8,5 милиона лева между двата язовира “Искър” и “Бели Искър”, а и рехабилитация на яз. “Огняново” и свързването му към водоснабдителната мрежа на столицата.

Фандъкова и представителите на медиите бяха разведени и из акредитираната лаборатория за тестване на качеството на питейна вода в Бистрица, където мениджърката на лабораторията Весела Стефанова обясни в детайли работата на нейния екип.

Весела Стефанова и нейният екип специалисти тестват водата ежедневно.

"Всеки ден се прави мониторинг по целия път на водопроводната мрежа. На пречиствателните станции, общо 4 на брой, тук и в Панчарево са най-големите (другите са "Мала Църква" и "Пасарел", бел.ред.). Два пъти на ден се взимат проби и от пречистената вече вода. Следи се ежедневно, 24 часа в седмицата", заяви тя.

Изтъкна и че лабораторията има акредитация, която се проверява ежегодно от международна агенция, и е запазила тази акредитация в продължение на 10 години.

"През 2019 г. "Софийска вода" е взела около 8500 проби за мониторинг и контрол на питейната вода в София. На тези проби са направени около 150 000 анализа по микробиологични, химични и радиологични показатели."

"Ние тестваме яз. "Искър, яз. "Бели Искър", 17 реки и други водоизточници. Наблюдаваме показателите и с онлайн прибори. Тестваме за метали и неметали, органични замърсители, пестициди, цианити, флуориди, нитрати, нитрити, салмонела, ешерихия коли, вкус, цвят, мирис на водата", разясни още Стефанова.

Техниката в лабораторията е високотехнологична и отговаря на световните стандарти.

И заключи:

"Мога да ви уверя, че качеството на питейната вода в София е отлично."