Белгийският крал Албер Втори, който се оттегли от престола през 2013 г. в полза на своя син Филип, призна снощи, че има незаконна дъщеря, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Албер Втори бе принуден по съдебен път да се подложи на изследвания на ДНК и да оповести данните.

Процедурата бе заведена по искане на Делфин Боел, която твърдеше, че е дъщеря на краля от негова извънбрачна връзка. Историята е известна на белгийското общество от дълги години, но до днес не беше ясна степента на нейната истинност.

Художничката Делфин Боел, дъщеря на отказалия се от престола белгийски крал Албер Втори, позира пред фотографи със съпруга си Джеймс О’Хеър, който е американец.
С днешното съобщение се потвърждава, че от 1967 до 1984 г. Албер Втори, все още принц на Лиеж, има омъжена любовница, от която през 1968 г. му се ражда дете. Документи доказват, че по същото време той подготвя развод със съпругата си Паола.

Албер Втори посещава извънбрачната си дъщеря постоянно до настъпването на 25-годишнината от брака му. По този повод той обещава на съпругата си да изостави любовницата и 10-годишното дете, като така бракът е спасен. От 2001 г. кралят прекъсва връзка с Боел, а през 2013 г. тя завежда дело за доказване на бащинство.

Съобщението на Албер Втори, че е баща на извънбрачна дъщеря, предизвиква множество коментари в местните медии днес. Някои издания определят новината като "закъснял жест", "край на дълга битка" и "признание насила".

Повечето френскоезични издания хвалят Албер Втори, че е направил дългоочакваното съобщение. Вестник "Соар" обаче отбелязва, че това не е жест, а правно задължение, постановено от съда. В редакционния коментар се допълва, че досега кралят недалновидно е отричал връзка с Боел, показал е неуважение към собственото си дете и поведението му не е било на висотата институцията, която представлява.

Фламандските издания са по-критични, като пишат, че и след безсърдечното признание Боел има баща "само на хартия", а децата й - дядо само в правния мир. Допуска се, че развитието на случая е било повлияно от лоши съвети към Албер Втори.

Тази сутрин медиите уточняват, че Делфин Боел ще има равно право на наследство с останалите три деца на Албер Втори, но не и възможност да се качи на трона. Боел носи фамилното име на съпруга на майка си и не е известно дали това ще се промени, защото дядо й Албер Първи е носил фамилията Сакс-Кобург-Гота - име, изоставено около Първата световна война заради "твърде немското звучене". В кръщелното свидетелство на баща й Албер Втори няма фамилно име, а само титла - принц на Белгия.

Медиите допълват, че през 2013 г. Албер Втори е опитал да уреди въпроса с незаконната си дъщеря, като е предложил да признае бащинство в писмо, което да бъде отворено след смъртта му. Боел е отхвърлила това предложение и е отнесла въпроса до съда.