Видният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев обвини тази сутрин главния прокурор Иван Гешев, че се опитва да оказва натиск върху президента Румен Радев с вчерашното си питане до Конституционния съд за това за какво и как може да бъде разследван държавният глава.

Според Екимджиев питането е процедурно недопустимо и правно неграмотно.

"Това е едно профилактиране на президента, казано на полицейски език", каза Екимджиев в интервю за бТВ.

"Президентът, държавният глава, трябва да бъде държан на къса каишка, за да забрави за промените в Конституцията за ограничаване правата на главния прокурор", добави той.

По думите му към Конституционния съд не могат да се отправят абстрактни питания. Той трябва да бъде сезиран с конкретен казус, каза Екимджиев.

"Конституционният съд не е образователно учреждение, за да разяснява (Конституцията) на неуки юристи", каза адвокатът в очевиден намек за Гешев.

Според Екимджиев конституцията в своите членове 103 и 104 е съвсем ясна, че по време на мандата си президентът на републиката може да бъде разследван само за нарушение на Конституцията и за държавна измяна. По всякакви други обвинения той може да бъде разследван само след края на мандата му, каза адвокатът.

Ще се отнася до нарушенията на Конституцията и за държавната измяна, Екимджиев посочи, че за да се произнесат, конституционните съдии трябва да бъдат сезирани с конкретни деяния, за да преценят покриват ли те цитираните състави.