Главният прокурор Иван Гешев днес обясни, че досъдебно  производство, което му е изпратено, е станало повод за вчерашното му питане до Конституционния съд.

Както е известно, вчера той попита Конституционния съд да тълкува член 103 от Конституцията* (виж бележката най-долу), и по-конкретно кога се предполага държавна измяна и кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.

Днес Гешев изненадващо се появи на делото за КТБ, където е наблюдаващ прокурор. На въпрос на Клуб Z той каза, че новата му позиция на главен прокурор не означава, че ще спре работата си по "КТБ".

На наш въпрос какво е продиктувало питането му до Конституционния съд вчера той отговори, че наблюдаващи прокурори са му пратили данни, от които той е преценил, че трябва да направи такова питане.

Казано просто - това означава, че има данни за съпричастност на президента към престъпление.

"Мога да кажа само едно нещо: че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори. Които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат – да кажем – неясноти в разпоредбата на чл. 103.

И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд.

Т.е. констатирал съм, че е налице необходимост Конституционният съд да изясни съответни разпоредби на чл. 103", каза ясно Гешев.

Той не отговори на въпрос на Клуб Z от коя прокуратура са въпросните „наблюдаващи прокурори“, както и на друг – свързано ли е въпросното разследване с работата на Радев като шеф на ВВС.

Каза, че нямало да коментира повече.

Удобно строени отпред медии с подчертано положително отношение към прокуратура го попитаха, че „имали данни“, че след оповестяването на питането вчера президентът Румен Радев е търсил среща с него.

Не съм се срещал с президента вчера - ако това питаш“, отговори Гешев, т.е. - без да отрече първата част.

---

Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.