Продължих да бъда бариера пред лобисткото законодателство през 2019 г. и ще продължа да бъда бариера срещу него, заяви президентът Румен Радев по време на отчета на третата година от мандата си и при влизането в четвъртата, за която очерта и приоритети. 

Едно от най-често споменаваните словосъчетания в речта му бе "върховенство на закона", което бе изведено отново като "водещ приоритет". 

По отношение на "лобисткото законодателство" Радев отчете, че 7 пъти в последната година е наложил вето на различни закони и въпреки отхвърлянето му всеки път от мнозинството в Народното събрание - често и без дебати, обществената реакция е била ясна, а решения на Конституционния съд, когато е имало и разминавания с основния закон, са потвърдили работата на президентската институция. 

Държавният глава обяви, че институцията е задавала дневния ред през изминалата година и даде примери - как след искането му за дебати по изборното законодателство - и политическите фактори са се задействали. Как поредицата от инициирани срещи и за начина на избор на нов главен прокурор, и за независимостта на съдебната власт, са президвикали обществена реакция и отзвук. 

Самореклама

Румен Радев още в началото обяви, че няма намерение да превръща отчета си в "самореклама", въпреки че после изброи някои свои успехи, в т.ч в "икономическата дипломация". Както и че "Дондуков" 2 диктувал обществения дневен ред.

"Моите констатации и предложения стават все по-актуални. Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Пример е усъвършенстването на изборното законодателство", заяви Радев.

Като не пропусна да припомни, че преди седмица и управляващите заявиха, че започват консултации в рамките на парламента за изменения в Изборния кодекс. Това държавният глава определи днес като "амбиция на Народното събрание да изпревари обявената отдавна инициатива от президента".

"Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорно поведение и на останалите институции", изведе извод той.

Обречени усилия

После изброи и приоритетите за 2020 г., припомняйки и словото си на прага на изминалата 2019 г.

По думите му приоритетите и действията на президента "не са самоцел, а функция от политическото и социално-икономическото развитие на страната", както и на правомощията на институциите. После постави въпроси, които е поставял и друг път: 

Защо, въпреки заделянето на повече средства, България продължава не само да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от източните страни? Защо колабират цели системи и се борим за вода и въздух, защо се унищожава природата? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават?. Защо България се топи, а наши сънародници в активна възраст продължават да напускат страната? 

И продължи: 

"Каквито и модели да прилагаме, усилията ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното - промяна на политическата среда и начина на управление".

По думите му сред ключовите проблеми са: липса на върховенство на закона и разделение на властите, корупция, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от законодателния процес. И още: липса на отговорност, еднолично разпореждане с бюджета, отслабен суверенитет. 

"Тези проблеми се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати", заяви Румен Радев (един от лозунгите на ГЕРБ по време на избори и не само е "видими резултати" - б.р.). 

И допълни, че сме свидетели на "срастване на партия и държава".

Орязани способности

Според президента и през последната година сме допуснали опорочаване на изборите. Затова при дебатите за изборното законодателство той еще настоява за "100% машинно гласуване с цел елиминиране на машинациите, в това число и при броенето на резултата". 

Румен Радев отсече, че ще продължи и дебатите за иницииране на промени в Конституцията в посока реална независимост и ефективност на съдебната власт, подобряване на баланса на институциите, разширяване на правата на гражданите. Ще съдейства за превръщането на КПКОНПИ в ефективен орган. Ще настоява за електронно управление, "като важен фактор за прозрачността". 

Приоритет ще е и хармоничното развитие на отбраната. За нея президентът говори и в отчетната част на речта си, като заяви, че е допуснато нехармонично развитие на различните видове войски, заради различния етап на проектите за модернизация на армията и пренебрегнатите препоръки за разсрочени плащания по част от тях. Подчерта и важността на подписването на договор за нови изтребители F-16, но не пропусна да отбележи, че бъдещите самолети са "с орязани способности" и ще има допълнително заплащане.

След като изброи и приоритетите си във външната политика, според записаните в конституцията правомощия и цели, и подкрепата за бизнеса навън, и тази за българските общности в чужбина и приобщаването им, Румен Радев заяви: 

"Това са приоритети в рамките на правомощията на институцията по конституция. Президентът не разполага с инструменти да реализира конкретни политики, но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията."

Заради критиките по различни теми, Радев към края на изложението си добави:

"Сега пак някои ще кажат: президентът е черноглед, президентът е песимист - напротив. Имам високи амбиции за България - можем и трябва да превърнем страната в нормална европейска държава с върховенство на закона, справедливост, зелена икономика, качество на обществените услуги.

Но съм и реалист - пътят към успеха започва със сваляне на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите." 

Не е срамно

На няколко пъти Радев посочи, че страната ни плаща прекалено висока цена за руския газ. Която затвърди и при въпрос за българо-руските отношения в контекста на т.нар. у нас шпионски скандал с изгонването на руски дипломати миналата седмица.  

Посочи, че двете страни имат общи интереси в региона и припомни как "след дълъг спор" с руския президент Владимир Путин вторият "прие аргументите срещу високата цена на газа".

"Не е срамно правителството да настоява за по-ниски цени за газовите доставки. Надявам се тези шпионски скандали да не навредят на тези прагматични отношения". 

В отговор на въпрос на ТАСС обяви, че има покана от Путин за парада на 9 май, но още не бил отговорил на поканата и затова не искал да "спекулира". А по вечния въпрос за оценката за историческата дата, заяви, че темата се политизирала излишно.

Конкретно за т.нар. шпиони пък посочи, че "България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква намеса в нейната национална сигурност". Но също така, че "трябва да има събрани ясни и безспорни доказателства" за въпросната намеса.

"Да не се превръща в някакво телевизионно риалити, това е чувствителна материя. Ефективността пред ефектността да е водеща", заяви.

За промените в закона за хазарта

По повод инициативите на правителството, мнозинството в парламента и лично на Валери Симеонов за законови промени, свързани с хазарта, сред които и национализация на лотарията, Румен Радев се въздържа от коментар по същество, но заяви: 

"Президентът е в края на законотворческия процес, тепърва предстоят дебатите. Да видим какво ще стане, виждаме, че в самия Министерски съвет има вече колебливи позиции." 

Това бе позицията му към питането дали може да се очаква ново вето. 

Белите брези

Очаквано Радев бе попитан и за последните законодателни изменения, свързани с охраната на властимащи лица. Част от тях предвиждат и създаване на звено за охрана и в рамките на МВР (сега тя се осъществява от специализираната за дейността служба - НСО). Друга част пък предлагат НСО да влезе в своеобразно публично-частно партньорство - охранявани лица да си плащат на службата.

"Националната служба за охрана работи на база закона, но той има нужда от реформиране, защото вменява отговорност на президента без да има реални правомощия.

Паралелни охранителни структури и то в силовите ведомства... това е твърде рисково начинание по много причини", заяви Радев и припомни случаят от 90-те, познат като "Белите брези" (по едноименния столичен квартал), когато лоша стиковка между силите на реда се превърна в кървава баня между служителите.