Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) изрази увереност в способността на Китай да контролира и ограничи разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На среща с представители на властите в Пекин Тедрос Аданом Гебрейесус е заявил, че одобрява мерките на китайското правителство за овладяване на епидемията. Това се казва в изявление на сайта на китайското министерство на външните работи.

В Китай вече има 106 смъртни случая от вируса, а се съобщава за заразени във все повече други страни.

На 23 януари СЗО определи епидемията като извънредно положение в Китай, но засега не е обявила международно извънредно положение в здравната област.

На срещите си Тедрос  Аданом Гебрейесус е казал, че не препоръчва да се евакуират намиращи се в Китай чуждестранни граждани и призова хората да запазят спокойствие.

Редица държави, сред които САЩ, Франция, Япония, Южна Корея и Мароко са заявили, че ще евакуират някои свои граждани от централния китайски град Ухан с население 11 милиона жители, който е епицентър на заразата. Градът де факто е отцепен, има забрана за публичните събирания, движението на почти всички видове транспорт е блокирано.

Ограничения на транспорта са наложени и на десетки милиони други хора в провинция Хубей, където се намира Ухан, в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Междувременно Русия съобщи, че е затворила границата си с Китай в три региона в Далечния изток до 7 февруари заради опасения от разпространение на новия коронавирус.