Главният прокурор е този, който трябва да обясни мотивите си. Нямам идея за конкретен случай (за какъвто говори Иван Гешев - б.р.). Аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно. 

Така президентът Румен Радев отговори за "конституционната" активност на обвинител №1 Иван Гешев. Преди ден Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на текста, засягащ имунитета на държавния глава срещу наказателно преследване

А днес, докато тече публичният отчет на държавния глава за третата година от мандата му и обявяване на приоритетите за новата година, главният прокурор заяви, че има конкретно досъдебно производство, което било свързано с Румен Радев. Без повече подробности. Всичко това пък се случва на фона на конулациите, които Радев инициира, за промяна в основния закон в частта за мястото и ролята на държавното обвинение.
 

Румен Радев подчерта днес, че мотивите му за иницииране на промени в Конституцията, които засягат пряко съдебната власт и в частност прокуратурата, са обявени публично и ясно. 

"Този дебат не е насочен срещу прокуратурата, а е за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас за прецените защо сега главният прокурор предприе това искане за тълкуване", заяви Радев относно това дали вижда връзка между разговорите за Конституцията и изявите на Гешев от тези два дни.

Аз нямам информация за досъдебно производство, така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви на обществото", допълни по повод анонсираната връзка на държавния глава с някакво досъдебно производство.

Посочи още, че не е разговарял с Гешев след вчерашното внасяне на тълкувателното искане. Това бе по повод информациите, че от администрацията на президента са потърсили веднага главния прокурор за разговор, като вторият не е откликнал. Радев обаче не отрече, че е имало опити за такава среща.

На повторен въпрос знае ли за какъв конкретен случай говори Гешев, Румен Радев потвърди: 

"Нямам идея за контретен случай. Аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно."

Президенът подчерта, че вече на ход е само Конституционният съд. Това е институцията, която трябва да прецени и отсъди дали искането на Гешев е допустимо и как ще се произнесе по него. Радев допълни, припомняйки и казаното при встъпване в длъжност на Иван Гешев (от втория път, защото първият път държавният глава не подписа указа за назначението след избора във Висшия съдебен съвет - б.р.):

"От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с коруцпията, особено там, където има хранителна среда - в обществените поръчки, а и там, където при големи проекти няма и обществени поръчки".

"Негова задача е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите, бизнеса", допълни.

Радев даде заявка, че ще продължи с дебатите по конституциионната реформа в частта, засягаща прокуратурата, като на финалния етап щял да покани за среща т.нар. тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС.