Разкритието на бившия съветник по национална сигурност Джон Болтън, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвързал спирането на военната помощ за Украйна със започване на разследване срещу Хънтър Байдън, ще бъде игнорирано от защитата на президента, коментират западни медии, цитирани от БТА.

Адвокатите на Тръмп на практика призоваха сенаторите да пренебрегнат твърдението на Болтън и да се фокусират само върху официалните доказателства, предоставени от Камарата на представителите.

През първите три дни на процеса за импийчмънт сенаторите републиканци не изглеждаха притеснени.

Но в неделя вечерта "Ню Йорк таймс" оповести обвинението на Болтън, което ще бъде с повече подробности изяснено в новата му книга.

Правният екип, който защитава американския президент, се придържа към своята версия за събитията, дори след появата на доказателства, които на практика я опровергават.

В резултат предстоящият дебат дали да бъдат призовани свидетели стана още по-интересен, отбелязва американското издание.

В книгата на Болтън се съобщава също, че бившият съветник по националната сигурност на САЩ е изразил пред американския министър на правосъдието Уилям Бар притесненията си, че Тръмп е склонен да прави услуги на авторитарни лидери, съобщава в друга статия в. "Ню Йорк таймс". Бар споделил аналогични притеснения.

Разговорът между двамата подчертава факта, че очевидните симпатии на Тръмп към авторитарни лидери притесняват не само експерти и представители на опозицията, а и високопоставени членове на собственото му правителство, подчертава американското издание.

По време на изслушванията за импийчмънта изплуват все повече доказателства, сочещи, че оказаният от Тръмп натиск върху Украйна е бил насочен срещу политическите му съперници, въпреки твърденията на защитниците на американския президент, че е бил загрижен за корупцията в източноевропейската страна, се казва в статия във в. "Вашингтон пост".

Адвокатът на Тръмп Джей Секюлоу заяви вчера пред сенаторите, че "да се поиска от чуждестранен лидер да изясни въпроси, свързани с корупцията, не е нарушение на клетвата на президента". Това твърдение обаче е в противоречие с информацията в книгата на Болтън, когото сенаторите демократи искат да призоват да свидетелства.

В записа на текста на разговорите между Тръмп и украинския президент Володомир Зеленски американският държавен глава не споменава думата "корупция".

Освен това дадени пред Конгреса свидетелски показания и записани текстови съобщения показват, че действайки зад кулисите, пратениците на Тръмп неведнъж са отхвърляли опитите на украински представители за широка кампания срещу корупцията.

Вместо това те са настоявали публичните им изявления да споменават украинската газова компания, в чийто управителен съвет влизаше синът на Джо Байдън.