Израелският премиер Бенямин Нетаняху оттегли днес молбата си за имунитет срещу съдебно преследване - броени часове преди планирано парламентарно заседание по въпроса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление, публикувано на официалната му страница във Фейсбук, Нетаняху посочва, че "е решил да не оставя тази мръсна игра да продължи".

В момента израелският премиер е на посещение във Вашингтон, където се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви мирния си план за Близкия изток.

За днес беше планирано извънредно заседание на израелския парламент, на което депутатите трябваше да обсъдят искането на министър-председателя за имунитет. Нетаняху е обвинен в измама, злоупотреба с доверие и корупция, но отрича да е извършвал нещо нередно, припомня АП.

Партията на Нетаняху "Ликуд" панираше да бойкотира парламентарното заседание.

"В този съдбоносен за народа на Израел час, когато аз съм в САЩ на историческа мисия да определя постоянните граници на Израел и да гарантирам нашата сигурност през идните десетилетия, се очаква Кнесетът да започне още едно представление на цирка по лишаване от имунитет", написа израелският премиер във Фейсбук.

Въпреки оттеглянето на молбата на Нетаняху обаче Кнесетът вероятно все пак ще проведе заседание. На него ще бъде обсъдена молбата на бившия социален министър Хаим Кац, който иска имунитет срещу повдигнатите му обвинения в корупция.