Италия ще произведе на 29 март референдум за конституционна реформа с цел намаляване на брой на депутатите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Датата е била определена на правителствено заседание, се казва в официално комюнике.

Според предложената реформа броят на членовете на Камарата на депутатите ще бъде намален от 630 на 400 души, а при сенаторите - от 315 на 200.

Ограничаването на състава на двукамарния парламент е подкрепяно от Движение "Пет звезди" (ДПЗ), което го възприема като част от историческата си битка за премахване на привилегиите и облагите за често корумпирания политически елит на страната.

Другата формация от управляващата коалиция - левоцентристката Демократическа партия (ДП) - се съгласи да подкрепи реформата, като направи завой на 180 градуса, след като подписа коалиционно споразумение с ДПЗ през август.

Критиците виждат в предлаганите реформи популистки ход, насочен към антиелитарните обществени настроения. Според тях той ще спести сравнително малко средства и с нищо няма да спомогне за слагане на край на блокажите, които са често явление в работата на италианския парламент, отбелязва ДПА.