Досъдебно производство по члена от НК за склоняване към самоубийство се води в Софийска районна прокуратура след вчерашния инцидент, при който мъж се самоуби на влизане в ДАНС.

Както Клуб Z вече писа - мъжът се застреля вчера на влизане в контраразузнаването, където е бил призован за снемане на обяснения. По медийни публикации той е активист на Български националистически съюз, която организация отпреди дни е обект на проверка от Иван Гешев. Става въпрос за разследване, свързано с т. нар. Луковмарш.

В образуването на досъдебно производство по члена за склоняване - чл. 127 ал. 1 от НК обаче няма "сензация": то е по-скоро рутинна процедура при почти всяко самоубийство.

Според днешно съобщение той се е прострелял с "оса" - миниатюрно оръжие, подобно на ключодържател, което съдържа най-често само един заряд. Според вчерашното съобщение, той е намерил за удачно да отиде в ДАНС на разпит, носейки и... пистолет със заличени номера и 2 пълнителя.

При извършени обиски у К. обаче е намерен сериозен арсенал от "истински" оръжия. Снимките, разпространени от прокуратурата, са красноречиви.

  

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 127, ал. 1 НК – склоняване към самоубийство на друго лице, когато е последвало такова.

Вчера – на 27.01.2020 г., в гр. София, бул. „Черни връх“ 45, в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“, непосредствено преди да премине през металдетекторна врата за охрана и контрол на достъпа, К. се прострелял в главата със самоделно огнестрелно оръжие – писалка, тип „оса“. Същият бил призован за даване на обяснения по образувана прокурорска преписка.

Материалите по делото са докладвани на дежурен прокурор в СРП, като по-късно вечерта е извършено претърсване и изземване в дома на К. Открити са голямо количество оръжия и боеприпаси, които са иззети като веществени доказателства. Предстои назначаване на необходимите експертизи и провеждане на други действия по разследване.