Укриване на документи, свързани с КПКОНПИ, спрямо "г-жа Д.Р.". При това в аудиото се чува "Деси".

Това е есенцията в разпространените от прокуратурата днес три аудиофайла и един PDF файл от прокурорско постановление за спиране на производство (защото президентът има абсолютен имунитет, б.р.).

Ударът по Радеви идва, след като вчера главният прокурор поиска Конституционния съд да тълкува именно - докъде се простира обхватът на текста на държавна измяна (който позволява импийчмънт) и спира ли се или се прекратява производство срещу президента. А днес обяви, че е отправил питането заради досъдебно производство, което имало връзка с Радев. Самият държавен глава коментира, че не знае за какво става въпрос и препрати към Гешев да обяви мотивите си.

Президентът не коментира веднага разпространените документи.  От прессекретариата му казаха:

"Прессекретариатът няма как да коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност".

Закачен генерал

"Закаченият" на СРС е бил ген. майор Цанко Стойков - командващ ВВС, става ясно от файловете на прокуратурата (заради разследване на престъпление, свързано със "сговор с едно или повече лица да върши в страната и чужбина с цел имотна облага"). И именно там протича разговор с "неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на Република България".

Според наблюдаващия прокурор става въпрос за разследване на следното престъпление (заради разследването на което е подслушван ген. Стойков - б.р.):

"Обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица в Министерството на отбраната."

От записите става ясно, че участието на Радев в тях е свързано с инициираната от КПКОНПИ миналата година проверка на президента за конфликт на интереси спрямо Радева - за назначаването на президентската съпруга на длъжност пиар във ВВС във времето, в което Радев бе командир на ВВС, и за договори за наеми за ведомствени жилища, както и за закупен имот под пазарната цена.

Това стана след сигнал на сайта "Пик".

Решението на КПКОНПИ

На 31 юли антикорупционната комисия излезе с решение, че конфликт на интереси не е открит и прекратява производството. - Едно, защото специализираният закон не е бил приет, когато според "Пик" се е развивало действието. Второ, защото "Румен Радев не е бил лице, заемащо публична длъжност" по смисъла на закона. А по отношение на жилището КПКОНПИ заявява, че става въпрос за "договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност". Двамата отделно не са били в сключен брак към онзи момент.

Именно този казус се обсъжда и в публикуваните от прокуратурата откъси от СРС:

"Генерал Стойков: От КПКОНПИ тука почнаха да пристигат едни документи, заливащи...

"Неустановеният мъж": А за какво по-точно ми кажи.

Стойков: Ами става въпрос за назначението на Д. - Деси.

Мъж: Да да да да.

Стойков: И за това какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал - някакви ей такива простотии.

Мъжът: Да, да да, ясно... 

По-надолу Стойков предлага:  Ше гледаме да го изчистим, а?

Неустановеният мъж: А, може може. А отговорът?

Стойков: Да.

В друго СРС, разпространено от прокуратурата, също Стойков пита незвестен мъж "Да знам аз кво крием".

Иванчо и Драганчо

В останалата част от разговорите се включват служители на МО. И от тях става ясно, че според юристите на министерството няма причина президентската двойка да се притеснява - конфликт на интереси няма, защото Радев не е вече на длъжност командир на ВВС, нито съпругата му пиар. А КПКОНПИ "няма основание да пише за минало време конфликт на интереси". Което на практика и Комисията съобщава в последствие - четири месеца след провеждането на този разговор.

В него мъжът, който обяснява липсата на конфликт на интереси и поставя под въпрос легитимността на търсенето на КПКОНПИ пита "Що не отговаряте на тая глупост". На което Стойков отвръща, че "тук не става въпрос за Иванчо и Драганчо..., а става за президента".

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство.

Ето и публикуваните аудиозаписи: