Ген. Димитър Владимиров е разузнавач от кариерата. Бивш ръководител на Националната служба за охрана в периода 1992-2014 г. 

Ген. Владимиров, преди време казахте, че НСО е поставена на колене. Защо смятате така?

Службата беше реформирана още по времето на Петър Стоянов. Тя достигна върха в своето развитие и се нуждаеше от хора, които да продължат да я развиват. Получи се така, че назначиха един началник на службата – Ангел Антонов, който беше креатура на Цветанов (бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бел. ред.) и още няколко човека. Този началник си нямаше понятие какво е НСО. Докара си пенсионери от МВР.  В момента Антонов е консул в Санкт Петербург като награда, че е изпълнил политически поръчки. В закона включиха един параграф – да се охраняват хора, когато има срещу тях заплаха, свързана с националната сигурност. Това дава възможност на политиците да си назначават охрана. 

Кои политици?

Те са ясни. Става банално, но това са хора, на които им се назначава охрана заради заплахи и така остава десет години. А НСО харчи народни пари. Другият също го знаете кой е – три пъти е ходил в парламента. Но неговите заплахи не произтичат от държавническата и политическа дейност, която върши, а от частния му бизнес – оттам има заплахи. Научих и друго в последно време – бивши министър-председатели, бивши председатели на парламента, да бъдат охранявани по четири години в зависимост от степента на застрашеност. Но никой не я анализира тази застрашеност. По цял свят се прави такава оценка, но не и в България. Това е благодарение на натиска на политици. И при мен са опитвали подобен натиск - да поемам охрана, но аз съм отказвал. Но и да е имало такава заплаха, след два-три месеца, когато сигналът не се е потвърждавал, охраната се е снемала. Защото тя струва скъпо. А има бивши председатели, които са оглавявали парламента по 4 месеца, но са с охрана четири години. Какви заплахи за сигурността му има срещу тях?

Димитър Главчев ли визирате?

Да! Цецка Цачева също – какви заплахи има към нея? Това е показателно, че комисията (в нея участват вътрешният министър, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО, бел. ред.), която определя степента на застрашеност, не прави реален анализ, а се угажда на политиците. Никой не се отказва от благинките, приема ги за нещо нормално. Службата явно и сега не се намесва. Надявам се обаче новият началник да го направи. Още по-фрапиращо е, че от нея се възползват и хора, които са били министър-председатели, оглавявали служебен кабинет за по три месеца. Какви заплахи има към тях? Как да стигнат 44 млн. лв. за службата, когато тя не се очиства от такива хора и бюджетът се пръска по тях. Това дава право на тези политици да наричат службата „скъпа и луксозна таксиметрова компания“ (за първи път подобно определение дава на НСО финансовият министър Владислав Горанов, бел. ред.). Ако има хора на място в НСО ще кажат, че това не може да продължава така. Трябва да се съкратят охраняемите лица и да се оптимизира съставът на службата. 

По мое време в НСО работеха много добри професионалисти. Да, стават гафове като този с Боби Цанков и Валя Червенкова (през 2004 г. стана известно, че служител на НСО е возил Цанков когато е извършен атентатът срещу него, бел. ред.). Наскоро във в. "Телеграф" беше пусната една статия, в която се казваха само две истини – че съм бил служител на МВР, респективно на Държавна сигурност, и на УБО (Управление безопасност и охрана, охранителната и продоволствена служба на висшия комунистистически елит, бел. ред.). Това ми е била кариерата в специалните служби. 

Как гледате на идеята на издателя на в. „Телеграф“ и депутат от ДПС - Делян Пеевски, политиците да си плащат за охраната от НСО? Той внесе законопроект в тази посока.

Вече казах - да се помисли и да се промени и името на службата – НЧСО, Национална частна служба за охрана. Такъв абсурд няма в света. Никъде! Аз съм бил в 40 страни по света, контактувал съм с началници на американската „Сикрет сървис“, на Федералната служба за охрана на Русия, с германци, испанци. Това, което беше направено при нас, бе да се внедри опитът на германските служби и американското законодателство. Но никой не е очаквал, че ще се създаде такъв закон - да дава възможност да се върши „свобода“ и „безобразия“ за сметка на данъкоплатците. Това е необяснимо. 

Не може да се върши смесена дейност между държавна служба и частна фирма. Въпреки, че при един от тези политици има вече въведена смесена система между държавна и частна охрана. А това не е редно. Те се хвалят, че са отпуснали коли на НСО, която няма нужда от техните автомобили. Те имат достатъчно коли в своя парк. Аз към г-н Доган нямам нищо лично, но трябва да се спазват принципите, службата да не се натиска и да се прояви разбиране, да се направят нови реформи, за да я върнат на нивото, което беше. 

А в този вестник („Телеграф“, бел. ред.) ме изкарали едва ли не, че съм мафиоз. С нито един мафиот нямам контакт - нито, когато бях началник на службата, нито сега, когато съм в частния бизнес. А написали, че служители на НСО са участвали в убийствата на Фатих, Боби Цанков, Манол Велев, Златко Баретата, Клюна. Господи, аз не ги познавам тези хора! Не съм се срещал с тях. Винаги съм бил точен и чист човек и затова изкарах 13 години начело на службата.         

И да се върна на въпроса. Няма в света такава служба, която да съчетава частен с държавен интерес. А и не всичко на този свят струва пари. Сигурност се купува с пари, но има частни фирми и то добри. Ами да се обърнат към тях и да си плащат. Държавната служба не може да се занимава с такива дейности. 

Там се изграждат, освен професионалисти, и хора, които са готови с тялото си да прикрият охраняемото лице и да го защитят. Когато се дават пари, нали се сещате за какво става дума? Дали някой наистина ще го направи?

Затова се казват телохранители и охрана, а не пазванти, преторианска гвардия и не знам си там каква измишльотина на политици, които ползват НСО и я оплюват.   

Използвали се НСО и за шантаж – да събира и информация, която да се ползва за политически цели?

Има нещо тревожно в службата. И това е, че са назначени много хора, които са протежета на политици. Това е опасно. Още от 89-та година, преди да излезе законът за деполитизацията, ние в Първи отдел, където бяхме лична охрана, направихме предложение до генерал Джендов (ген. Сава Джендов, последният ръководител на УБО, бел. ред.). Той първи скъса охранителната дейност от стопанската, с която се занимаваше и УБО. Аз продължих реформите и при президента Желев. НСО винаги е получавала високи оценки от чуждестранните партньори, включително и от „Сикрет сървис“. Какви са тези доморасли политици, които да я оценяват?

Имате снимка с президента Радев на вашето бюро. Правят ли се опити да се обезсили службата и заради правомощията на президента върху нея? 

Да, прави се точно това заради тесно политически интереси. Когато говорят против службата, независимо от положителни й и страни и недостатъците, тези яростни атаки срещу НСО са насочени и срещу президента. Не пожалиха и неговата съпруга. В цял свят президентите се охраняват, а съпругите са първи дами. 

Аз съм работил добре с всички президенти. По едно време бяха подвели Иван Костов и той ми искаше оставката. Тогава Петър Стоянов ми каза: "как ще разреша такова нещо, вие сте доказали своята честност и професионализъм". За президента Радев мога да кажа, че той не е марионетка и не слуша какво говори един човек, който управлява цялата държава. И поради тази причина той е неудобен. Предишният президент си беше послушко. 

Кой управлява цялата държава?

Не е ли ясно кой е? Сутрин казва едно, на обед друго, вечер трето.

А той знае ли какво се случва в НСО?

Естествено, че знае. Още, когато бях началник на службата, а той главен секретар, ни мразеше. И това е защото НСО беше няколко класи над МВР. Какво искате от службата? Оставете хората да работят спокойно. Наскоро ме попита президентът Радев как така съм се задържал 13 години начело на НСО, а сега през четири месеца се сменят нейните ръководители. Едно, че са некомпетентни и нищо не разбират. Но с тази деформация трябва да се оправя сегашният й ръководител ген. Красимир Станчев и тези, които все още обичат службата.