Без никаква изненада правителството оцеля. За четвърти път. 

Днес парламентът гласува вота на недоверие, внесен от левицата и подкрепен от ДПС. За да мине, той трябваше да събере гласовете на 121 народни представители. Събра обаче 102 - на БСП (78) и на Движението (24). 

Против бяха 124-ма депутати - ГЕРБ (95), Обединени патриоти (21) и 8 независими (т.е. и всички от "Атака").

9 души се въздържаха - всички от "Воля".

ГЕРБ: Фиаско на опозицията

Фиаско за опозицията - така председателката на ПГ на ГЕРБ реагира от трибуната на оцеляването на правителството. Част от министрите също бяха в залата, по традиция - без премиера Бойко Борисов. 

По думите й финалът е бил предизвестен, защото "самите вие не вярвахте, че ще успеете".

"Сценарият ви беше слаб, реализацията лоша. Дори слайдшоуто ви не беше впечатляващо. Основната ви цел беше да извлечете политически дивидент от кризата в Перник, отново заслепени от тясно партийни интереси и лидерски амбиции, не успяхте да убедите хората, че предлагате алтернатива", каза  Дариткова. 

И си позволи да попита кой в БСП ще понесе отговорността за проваления вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 - защото в ГЕРБ отговорността била ясно дефинирана. Изрази "надежда", че от разочарование левицата няма "пак да излезе в нелегалност" - очевидно препращайки към периода, в който социалистическата партия бойкотираше работата на Народното събрание в продължение на месеци. 

Дариткова благодари на "всички отговорни парламентаристи, които осъзнават, че правителството има потенциал и да завърши мандата си."

БСП: Дишаме рак, пием отрова

Социалистите още в началото на заседанието на парламента, преди гласуването, попитаха защо Бойко Борисов пак отсъства и как така се е оказало, че "са му по-важни феновете на "Левски", а не дебатите в Народното събрание. Председателката Цвета Караянчева пък отвърна, че премиерът е е задължен да е в залата. 

След гласуването на трибуната застана лидерката на опозицията Корнелия Нинова, но не сама, а обградена от депутатите от групата. По темата с околната среда - каквато беше темата на вота на недоверие, заяви, че страната е в ситуация, в която "дишаме рак, пием отрова".